Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:37, 13. 4. 2015.

| Kultura

Karmen Souza na otvaranju Nišvila

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
karmen
Karmen Souza - spoj džeza i "svetske muzike"

Prvog dana Nišvila, u četvrtak 13. avgusta, na glavnoj bini će pred publikom sa svojim bendom nastupiti portugalska pevačica Karmen Souza, čija muzika predstavlja spoj džeza i “world music” pravca.

Kako kažu organizatori, Karmen Souza je jedna od najautentičnijih savremenih pevačica koja bi se mogla smatrati "rodonačelnicom novog pravca - "world džeza".

Ova pevačica, kompozitor, tekstopisac i instrumentalistkinja koja svira klavir i gitaru za samo deset godina karijere postala je jedan od najtraženijih džez izvođača. Njen stil je jedinstven kao što su i njeni koreni. Iako je rođena u Lisabonu, u njenoj muzici se oseća jak uticaj tradicije Zelenortskih ostrva, odnosno ostrva Cape Verde, odakle potiče i čuvena Sezarija Evora - kažu organizatori.

Na Nišvilu će publika imati prilike da čuje numere sa njenog prvog albuma „Ess e nha Cabo Verde (Cape Verde)” iz 2005. godine koji ima “jedinstveni zvuk ostvaren kroz mešavinu tradicionalnih ritmova Afrike i njene postojbine i savremenih džez i soul uticaja”.

Takođe, Karmen će izvoditi i kompozicije sa svog drugog albuma “Verdade” iz 2008. godine na kojem svira gitaru i električni klavir, ali i numere sa albuma “Protegid” iz 2010. godine. Taj album je, kažu organizatori, naišao na odlične reakcije kritike koja ju je poredila sa Bili Holidej i Ninom Simon.

Karmen Souza je počela da se bavi muzikom sa 17 godina u gospel horu “Shout”, a posle toga se bavila i fank i soul muzikom, da bi se na kraju pronašla u džezu i “world” muzici.

Značajan uticaj na nju, kako sama kaže, imali su umetnici kao što su Teo Paskal, Ela Ficdžerald, Herbi Henkok, Dajana Krol i drugi.

Zato će, kako najavljuju iz organizacije festivala, osim u autorskim kompozicijama ove umetnice, niška publika imati prilike da uživa i u njenim “upečatljivim interpretacijama džez standarda”.

Karmen Souza na "Leverkusener Jazztage" u Nemačkoj 2010. godine

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • bate be

    23:24 // 13. 4. 2015.

    Basista isti Sobot!

    • shaft

      18:56 // 14. 4. 2015.

      Ma,Sobot cak i lepsi!Bravo za izbor,idemo dalje,zainat Tasovcu i BGD bratiji!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: