Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:05, 21. 3. 2017.

| Kultura

Kazivanjem stihova na Tvrđavskom mostu Nišlije obeležile Svetski dan poezije

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
I u Nišu obeležen Svetski dan poezije; foto: JV
I u Nišu obeležen Svetski dan poezije; foto: JV

“Poezija bi trebalo da bude nešto što je deo svakog života, svakog čoveka” kazao je predsednik niškog Društva književnika Velibor Petković povodom Svetskog dana poezije. Stihovima poznatog niškog pesnika Gorana Stojanovića, koji je na današnji dan pre 3 godine preminuo u Marseju, na Tvrđavskom mostu otpočela je manifestacija kojom i Niš obeležava ovaj značajan datum.

Javno čitanje poezije na mostu organizovano je kao neka vrsta omaža niškom pesniku, koji je između ostalog napisao i “Niško more”, pesmu o mostu, reci Nišavi, povezanosti reke i mora i tome kako su “naše reči povezane sa svetskim morem poezije”, istakao je Petković.

Čitanjem, kao da smo živeli stotine hiljada života, a ako ništa ne radimo, ništa ne čitamo, onda smo ništa, onda smo testo u rukama politike - naglasio je Petković.

Nakon uvodnih stihova iz pesme “Niško more” koje je Petković kazivao na otvaranju, pred Nišlijama su govorili i poznati književnici Dalibor Popović Pop, Bojan Ilić Bokerini, Zoran Pešić Sigma i drugi članovi Društva književnika, ali i ljubitelji poezije. Javno čitanje poezije organizovano na Tvrđavskom mostu; foto: JV Javno čitanje poezije organizovano na Tvrđavskom mostu; foto: JV

Ono što se dešavalo pre par sati u Njujorku, Parizu, Londonu, Pekingu, širom sveta, dešava se i u Nišu. Mikrofon je otvoren za sve one koji žele da kazuju poeziju - kazao je Dalibor Popović Pop.

Dvadesetak pesnika, članovi Društva književnika i književnih prevodilaca, ali i prolaznici koji pišu i vole poeziju, kazivali su stihove uz muziku čiji su zvuci čuli “u pozadini”. Među njima je bila Milica Milenković iz Svrljiga koja već dugo piše poeziju.

Prvi put učestvujem na ovakvom čitanju poezije. Ja pišem i prozu i književnu kritiku, ali poezija je, čini mi se, najbolji način na koji mogu da izrazim neka svoja osećanja i da ih možda više približim čitaocima - kazala je Milenkovićeva.

Kaže da pesnici kroz poeziju sjajno progovaraju o današnjim problemima i svemu što čoveka muči, a da je lepota u svemu tome i estetska vrednost koju ona nosi. Poezija danas ima svoje mesto u društvu, dodaje, jer se Svetski dan poezije obeležava, ne samo u Nišu, nego i u drugim gradovima.


Biblioteka besplatno delila knjige prolaznicima Besplatni naslovi na Nišlije; foto: JV Besplatni naslovi na Nišlije; foto: JV

Pored književnika, ljubitelja poezije i sugrađana koji su se okupili na Tvrđavskom mostu, svoje mesto našli su i predstavnici Narodne biblioteke “Stevan Sremac” koji su Nišlijama besplatno delili knjige.

U manifestaciji kojom je obeležen ovaj značajan datum učestvovao je i Niški kulturni centar.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: