Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:21, 19. 2. 2016.

| Kultura

Kineski džez sastavi prvi put na “Nišvilu”

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
jazz
"Golden Buddha Jazz Band"; foto: Nišville

Pred posetiocima ovogodišnjeg “Nišvila”, koji se održava avgusta u niškoj Tvrđavi, nastupiće kineski džez sastavi “Golden Buddha” i “Li Gao Yang Group”, koji su ujedno prvi bendovi iz Kine na ovom festivalu.

Golden Buddha Jazz Band”, kako kažu organizatori, na krajnje originalan način kombinuje elemente tradicionalne kineske muzike sa zapadnim formama - džezom, “new age” i eksperimentalnom muzikom.

Ovaj sastav čine poznati kineski džez muzičari, a predvodi ih klavirista i kompozitor Kong Hong Wei, po čijem nadimku bend nosi i ime. Osim njega, muzičari koji su u bendu sviraju električni bas, saksofon, bubnjeve, električni kineski ruan, kinesku flautu i kineski cimbel.

Sastav “Li Gao Yang Group” je, kažu iz “Nišvila”, po stilu bliži savremenim tradicionalnim džez kretanjima.

Predvodi ih Li Gao Yang, inače prvi kineski džez umetnik sa kojim je intervju objavio poznati sajt “All About Jazz”. Počeo je da uči muziku sa četiri godine, sa osam se posvetio saksofonu, a imao je prilike da uči kod mnogih poznatih saksofonista sa kojima je proteklih par godina u Danskoj snimio zajedničke albume - kažu organizatori.


"Kineski džezeri prvi put u ovom delu Evrope"

Li-Gao-Yang Li Gao Yang; foto: NišvilleOrganizatori “Nišvila” navode da je ovo gostovanje rezultat posete direktora festivala Ivana Blagojevića koji je, boraveći u Kini prošle jeseni, imao prilike da “proveri velike džez potencijale Kine”.

Ovo je prvi put da u ovom delu Evrope gostuju i kineski džez muzičari, a o tome koliko se  pažnje ovoj vrsti muzike posvećuje pažnja govore i podaci da u Kini postoji nekoliko veoma respektabilnih festivala na kojima osim domaćih muzičara nastupaju i najveća imena svetskog džeza - navode iz “Nišvila”.

Ovogodišnji džez festival “Nišvil” održava se od 11. do 15. avgusta, a kao jedan od glavnih hedlajnera nastupiće poznata muzičarka Džos Stoun.

"Golden Buddha Jazz Band" na "Nine Gate" festivalu

"Li Gao Yang Quartet" - "Brooklyn Dreams"

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: