Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:11, 6. 2. 2018.

| Kultura

Knjiga “Abe Nišlije” i časopis “Presing” nagrađeni za doprinos afirmaciji Niša

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
nagrade Svetosavski sajam
Svetosavski sajam je otvoren u Oficirskom domu do 7. februara; foto: JV/J. A.

Za najvredniju ukupnu izdavačku produkciju na Svetosavskom sajmu knjiga u Nišu nagrađen je novosadski “Prometej”, dok su za doprinos afirmaciji Niša nagradu podelili glumac Miroljub Nedović Riki za knjigu Abe Nišlije i akademski časopis Presing koji izlazi već 27 godina.

Žiri 14. Svetosavskog sajma knjiga u Nišu, koji su činili Velibor Petković, Dejan Stojiljković i Aleksandar Blagojević su odlučili da izdavačkoj kući “Prometej” iz Novog Sada daju nagradu za najvredniju ukupnu izdavačku produkciju.

U obrazloženju navode da je izdavanjem kapitalnih rečnika i lingvističkih izdanja, “Prometej” na najbolji način doprinosi bogatstvu našeg maternjeg jezika.

Monografijama, publicistikom, knjigama iz oblasti istorije, sociologije i drugih nauka, ali ne zanemarujući književnu prozu i poeziju, tamo gde se jezik pojavljuje u svojoj delatnoj funkciji, tvoreći nove svetove i proširujući naša saznanja i omogućavajući nam uvide u sve ono što prevazilazi svakodnevicu puke borbe za preživljavanje. Jer, ne živi se samo o hlebu - dodaju u obrazloženju.

Pomenuti izdavač i Radio-televizija Srbije su za ediciju "Srbija 1914-1918", koja je dostigla 50 knjiga, dobili nagradu za najbolju ediciju ili knjigu kao izuzetan autorski i izdavački poduhvat i ostvarenje.

Žiri pojašnjava da se u ediciji nalaze prećutkivane teme, zaboravljeni događaji, heroji i žrtve, a zastupljeni su domaći i strani autori, što doprinosi objektivnosti novog sagledavanja istorije.

Sve to dokumentovano je fotografijama koje su takođe bile nepoznate javnosti, tako da je ova edicija još jedan prilog istorijskom pamćenju i oslobađanju od ideološkog tumačenja Velikog, Prvog svetskog rata - navode u obrazloženju.

Nagradu za posebnu knjigu kao izdavački doprinos afirmaciji Niša podelili su glumac Miroljub Nedović Riki za knjigu Abe Nišlije u izdanju “Madivesta KT” i akademski časopis Presing koji već 27 godina objavljuje Studentski informativno izdavački centar.

U obrazloženju žiri navodi da Nedović na najbolji način nastavlja da neguje duh starog Niša, razotkrivajući obmane kroz humor i satiru, a to čini na pozorišnim daskama, u knjigama, ali i na društvenim mrežama.

S druge strane, Presing koji su u leto 1991. godine osnovali niški studenti, u međuvremenu je izrastao u najrespektabilniji časopis namenjen mladima i onima koji se tako osećaju u Republici Srbiji, negujući kritičku svest i opstajući već 27 godina. Uz to, posebna izdanja, među kojima se ističe kontinuitetom i kvalitetom Strip Presing, daju izuzetan kreativan doprinos ne samo "devetoj umetnosti" već i celokupnoj kulturi naše zemlje - pojašnjava žiri.


Nagrađene i najbolje grafički i tehnički oblikovane knjige

Akademski slikar-grafičar Olja Mićunović, urednik Presinga Dejan Kostić i grafički dizajner Srđan Trucić su nagradu za najbolje grafički oblikovanu knjigu dodelili izdanju Među oblacima i zvezdama autorke Marte Rojnič, u izdanju “Preporoda” iz Beograda.

U obrazloženju kažu da brižljivo odabran papir, pismo i tipografija, zajedno sa sjajno koreografisanim fotografijama, čine celinu koja ilustruje ovu knjigu poezije.

Autorka je na originalan način, vešto i kreativno, ilustrujući svaku pesmu, doprinela osobenosti izdanja, i tako ličnim pečatom i kvalitetom doprinela kvalifikaciji, kao i pobedničkom mestu u ovoj kategoriji - dodaju u obrazloženju.

Knjiga Srbija u 19. veku u očima stranaca autora Svejna Meneslanda, u izdanju “Prometeja” i "Sipresa”, dobila je nagradu za tehničko-tehnološki tretman knjige.

Ova knjiga zadovoljava sve aspekte tehničko-tehnološkog tretmana knjige, od izbora papira, štampe, poveza, pa i grafičkog preloma i dizajna, jer je krase mnogobrojne ilustracije prebogate detaljima iz srpske istorije XIX veka, što sveukupno doprinosi utisku da ovo izdanje zaslužuju sveukupnu pažnju i stoga i nagradu - navodi žiri.


Priznanja i za doprinos negovanju i afirmaciji tradicije i kulturno-istorijske baštine Niša

Na Svetosavskom sajmu knjiga dodeljeno je i priznanje za doprinos negovanju i afirmaciji tradicije i kulturno istorijske baštine Niša.

Sociolog Andon Kostadinović, istoričar Boban Janković i novinar i publicista Ljubiša Sokolović su nagradu dodelili Dušanu Senćanskom za knjigu Istorija apotekarstva u Nišu u izdanju Zdravstvene ustanove "Apoteka" Niš i Živojinu Stanisavljeviću i Milanu Dimitrijeviću koji su priredili knjigu-leksikon Ulice i trgovi Grada Niša.

Knjiga Istorija apotekarstva u Nišu, autora Dušana Senćanskog, može se reći, kapitalno je delo u ovoj oblasti. Ona je „put kroz vreme“ isceliteljstva i apotekarstva od antičkog doba-globalno, do posebnog od prvih apotekara i apoteka u Nišu i niškom kraju - kažu u obrazloženju.

U knjizi Ulice i trgovi Grada Niša su leksikografski prikazane biografije “nastanak i krštenje” - davanje imena i geneza niških ulica, bulevara i trgova, a u njoj se nalaze i planovi „uređenje varoši Niša“ od vremena „kada kuće ne bejahu kao kuće, ni ulice kao ulice“, od vremena kada je Niš bio kasaba pa do današnjih dana. Niš je ovom knjigom, dodaju, dobio „matičnu knjigu“.

Podsetimo, na Svetosavskom sajmu u Nišu je novi roman “E baš vam hvala” predstavio Marko Vidojković, večeras gostuje Marko Šelić Marčelo, a posetioci će moći da obiđu sajam i sutra u Oficirskom domu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ronin Niš

    08:45 // 7. 2. 2018.

    Iskreni cestitke gospodinu Dusanu Senćanskim.Imao sam priliku da pricitam nagradjeno delo i moram da priznam da je fenomenalno i da sam ponosan sto nas grad ima ovu knjigu.

  • deki

    07:13 // 7. 2. 2018.

    bravo Riki

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: