Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:55, 20. 6. 2011.

| Kultura

Knjiga o prvom leskovačkom očnom lekaru

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
leskovac, manic misa

LESKOVAC – Knjiga "Rukovet" novinara Vlastimira Veljkovića, dugogodišnjeg dopisnika Borbe i agencije Tanjug, istorija je leskovačkog zdravstva i uzbudljiva životna priča o primarijusu dr Milošu Maniću, prvom leskovačkom očnom lekaru.

Primarijus dr Miloš Manić, koji je završio Medicinski fakultet u Beogradu, najčuveniji je leskovački lekar spelicijalista otalmologije, koji je završni ispit iz očnih bolesti sa najvišom ocenom položio pred komisijom na čijem je čelu bio čuveni profesor Vladimir Čavka, dobitnik najviših priznanja u bivšoj Jugoslaviji.

Tri meseca posle povratka sa specijalizacije, 1. avgusta 1959. godine zvanično je počela da radi u Leskovcu specijalistička zdravstvena ambulanta za bolesit oka, posle Niša bila je to prva specijalistička zdravstvena služba te namene na čijem je čelu bio dr Manić.

Primarijus dr Miloš Manić je ceo radni vek proveo u leskovačkom zdravstvu, jer je voleo rodni kraj, a upravo uz njegovu pomoć veliki broj lekara ušlo je u tajne oftalmologije.

Dr Manić je radio i kao profesor oftalmologije u Medicinskoj školi u Leskovcu, autor je velikog broja popularnih članaka iz zdravstva i pedesetak izuzetno zapaženih stručnih radova objavljenim u poznatim časopisima.

Godine 1958. dr Manić bio je učesnik Prvog evropskog kongresa oftalmologa u Briselu, glavnom gradu Belgije, kao i Trećeg evropskog kongresa oftalmologa u Amstedamu, u Holandiji, 1968. godine, na kome je podneo i veoma zapaženo saopštenje.

Posle Očne klinike u Beogradu, dr Miloš Manić je 1982. godine prvi u Srbiji ugradio veštačko sočivo slepom licu o čemu su članke objavili mnogi ugledni listovi i časopisi.

Porodica dr Miloša Manića poznata je u Leskovcu, Vlasotincu i čitavom jugu Srbije. Dr Manić je mogao da bira bilo koju zdravstenu ustanovu širom bivše Jugoslavije, ali je ostao vezan za rodni jug Srbije i zato i je i danas, iako je zašao u devetu deceniju života, rado viđen i poštovan među kolegama, prijateljima i "običnim ljudima", posebno onima kojima je pružio tako dragocenu zdrastvenu pomoć.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • D. Nikolic

    18:21 // 21. 6. 2011.

    Kada ce se knjiga naci u prodaji?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: