Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:11, 11. 9. 2023.

| Kultura

Književnici Srbije i regiona od utorka na Koloniji u Sićevu

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Književna kolonija Sićevo
Književna kolonija Sićevo počinje 12. septembra; foto: NKC

Tradicionalna Književna kolonija “Sićevo”, koja datira od 1991. godine, okupiće od utorka, 12. do nedelje, 17. septembra učesnike književnog života iz Srbije i zemalja regiona. Svečano otvaranje zakazano je u 19 sati u prostorijama kolonije “Sićevo”, a tada će piscu Zoranu Živkoviću biti uručena i svečana nagrada "Ramonda serbika". Za zainteresovane posetioce biće organizovan i odlazak do Sićeva.

Ideja da učesnici stvaraju ili samo akumuliraju impresije i „notiraju“ ideje, i uspostave prisniji kontakt između svojih književnih dela i čitalačke publike živi više od 30 godina, a jednoglasnom odlukom žirija Književne kolonije "Sićevo", nagrada “Ramonda serbika" za 2023. godinu za višegodišnje stvaralaštvo koje je ostavilo poseban pečat u istoriji savremene književnosti biće dodeljena piscu Zoranu Živkoviću.

U tročlanom žiriju, koji je imenovao Savet kolonije, bili su prošlogodišnji laureat Goran Petrović, Dejan Stojiljković i Dejan Milutinović.

Oni su odlučili da nagrada, koja se dodeljuje 28. put, pripadne piscu, esejisti, prevodiocu, izdavaču, uredniku i scenaristi Zoranu Živkoviću za celokupno književno-naučno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kulturi

Nakon dodele nagrade “Ramonda serbika” učesnici kolonije čitaće svoje radove, a u pozorišnom delu programa odlomak iz drame Nadežda Petrović - autoportret u množini u režiji Dragane Jovanović. Organizovan je i prevoz za posetioce i polazak je zakazan u 18 sati ispred Doma Vojske u Nišu - navode organizatori.

U sredu, 13. septembra od 19 sati zakazan je Književni selfi u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” u Nišu, dok će u četvrtak, 14. septembra biti organizovana Književna sretenja u kulturno-istorijskim spomenicima i institucijama Niša.

Od 17 sati zakazan je je Književni koncert Aleksandra Petrovića u svečanoj sali Osnovne škole “Radoje Domanović”, dok će od 19 sati u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” biti organizovan Književni selfi Laure Barne i Bojana Džodan - kažu organizatori.

U petak će od 12 sati tema kolonije biti “Veštačka inteligencija između književnosti i novinarstva”, kada će, kako organizatori navode, učesnici i gosti Književne kolonije koristiti veštačku inteligenciju u pisanju i stvaranju muzike. Od 19 sati u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” biće organizovan Književni selfi, a učestvovaće Branko Rosić, Vojislav Pantić i Nikola Marković.

U subotu, 16. septembra biće održana Književna sretenja u Sićevu i Niškoj Banji, kao i dodela internog priznanja kolonije “Mikina čaša” u spomen na osnivača kolonije profesora Mihajla Ignjatovića. U nedelju će 32. Književna kolonija “Sićevo” biti svečano završena- kažu iz organizacije.

Osnivač i pokrovitelj Književne kolonije “Sićevo” je Grad Niš, organizator Niški kulturni centar, suorganizatori Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ Niš i Društvo književnika i književnih prevodilaca Niša, uz saradnju Narodnog muzeja Niš, Galerije savremene likovne umetnosti Niš i Opštine Niška banja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: