Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:53, 16. 9. 2019.

| Kultura

Književnici dolaze u Sićevo, "Ramonda serbica" Vladanu Matijeviću

Autor:V. M. R. Izvor:Južne vesti
Književna kolonija Sićevo
Ove godine Književna kolonija "Sićevo" održava se 29. put; Foto: D. M. Car

Zgrada Umetničke kolonije u Sićevu od 17. septembra ponovo će postati kuća književnika, a svečano otvaranje Književne kolonije zakazano je za 19 sati. Najavljeno je učešće na desetine književnika iz zemlje i inostranstva, a u okviru Kolonije i književne večeri, promocije, okrugli stolovi i drugi sadržaji na više lokacija u Nišu.

Vladan Matijević, književnik koji je napisao romane "Pisac izdaleka", "Vrlo malo svetlosti" i mnoga druga prozna i poetska dela, saopšteno je iz Društva književnika Niša, ovogodišnji je laureat nagrade "Ramonda serbica". Plakat kolonija Sićevo Foto: Plakat

Žiri nagrade su činili Zvonko Karanović, dobitnik nagrade "Ramonda serbica" za 2018. godinu, Velibor Petković i Radosav Stojanović - književnici iz Niša - navode organizatori.

Učesnici Književne kolonije Sićevo su, osim Matijevića, i Neda Nikolić-Bobić, prevodilac iz Beograda, pesnik i profesor književnosti Dragan Bošković, profesor sociologije i književnik iz Niša Dragoljub B. Đorđević koji je i domaćin kolonije.

Na Koloniji će biti i beogradski pesnik i novinar Radoman Kanjevac, prozni pisac i teatrolog Milan Mađarev, filozof i književni kritičar Ivan Milenković i prozni pisac iz Kikinde Srđan Tešin.

Iz Skoplja, kako najavljuju organizatori, dolazi pisac Aleksandar Prokopiev, iz Sofije pesnik Jevgeni Velev i pisac Mjumjun Tahir, dok iz Podgorice dolazi pisac Nikola Nikolić.

Učesnici pojedinačnih programa kolonije su Krsto Popovski (Beograd), Rade Tanasijević (Obrenovac), Predrag Petrović (Beograd), Vladimir Kopicl (Novi Sad), Gojko Božović (Beograd), Ivan Velisavljević (Beograd), Goran Gocić (Beograd), Nikola Stojanović (Beograd) i Grupa “Vokal Kleš“: Aleksandra Stojanović (Zaječar), Slavica Nikolić (Ivanjica), Danica Savić (Kragujevac).

Učesnici pojedinačnih programa kolonije iz Niša su Dejan Stojiljković, Mirjana Bojanić Ćirković, Bojan Jovanović, Vladimir Krstić Laci, Goran Živković, Nikola Todorović, Ivica Živković, Bojan Ilić Bokerini, Milica Rašić, Velibor Petković, Dalibor Popović Pop, kvartet “Alegro“ i drugi.

Književnu koloniju Sićevo, podsećaju organizatori, utemeljilo je Društvo književnika Niša 1991. godine, kao originalnu, kreativnu i vodeću manifestaciju te vrste u ovom delu sveta. Idejni tvorac kolonije je niški pisac i književni prevodilac Mihajlo Ignjatović.

Sasvim je nebitno da li će autori ovde i stvarati ili će samo akumulirati impresije i notirati ideje, jer inspiracija, to ugljevlje koje se gasi, uostalom zavisi od individualnih predispozicija i navika samih stvaralaca. Mnogo je važnije da ambijent i atmosfera u koloniji obezbede učesnicima da dosegnu, na izgled neostvarljivu i, samo na prvi pogled, disharmoničnu težnju da se istovremeno udalje iz bila društvenog života i još intenzivnije približe njemu - reči su Mihajla Ignjatovića.


Program

Utorak, 17. septembar

19 sati - Svečano otvaranje (Sićevo), predstavljanje i književni nastup svih učesnika.

Performans vokalno-poetske grupe "The Vocal Clash" (Dragan Bošković, Aleksandra Stojanović, Slavica Nikolić, Danica Savić)

Polazak besplatnog prevoza – 18 sati ispred Doma Vojske Srbije u Nišu

Sreda, 18. septembar

12 sati - (Velika sala Univerziteta u Nišu) Milan Mađarev predstavlja dve svoje knjige: "Paralelna istorija teatra – Alternativni teatar u amaterizmu Srbije 1980 – 2000" i "Primenjeno pozorište u Vojvodini od 2000. godine do danas" (koautor)

19 sati - (Legat Miljković-Sremac) Autorsko veče Vladana Matijevića

Učestvuju: Vladan Matijević, Predrag Petrović, Mirjana Bojanić Ćirković

20 sati - (Legat Miljković-Sremac) "Omaž za Profketa": promocija posthumno objavljenog romana "Besni" Miodraga Krstića Profketa ("Laguna", 2019)

Učestvuju: Dejan Stojiljković, Vladimir Krstić Laci...

Četvrtak, 19. septembar

12 sati - (Narodna biblioteka "Stevan Sremac") Okrugli sto "Književnost i film"

Učestvuju: Dejan Stojiljković, Ivan Velisavljević, Goran Gocić, Bojan Jovanović, Nikola Stojanović, Srđan Savić i drugi

19 sati - (Legat Miljković-Sremac) Autorsko veče – promocija knjige "Moje" Srđana Tešina

Učestvuju: Srđan Tešin, Gojko Božović

20 sati - (Legat Miljković-Sremac) "Književnost i filozofija", razgovor sa Ivanom Milenkovićem. Razgovor vodi Milica Rašić.

21 sat - ("Truba Kafe") Promocija antologije neoavangardne niške bit poezije "Možete preći ulicu kralja Stefana Prvovenčanog" (NKC i DKN, 2019)

Učestvuju: Goran Živković, Nikola Todorović, Ivica Živković, Bojan Ilić Bokerini i Vladimir Kopicl

Petak, 20. septembar

11.30 i 18 sati - Književni čas u niškim gimnazijama "Bora Stanković" i "Stevan Sremac"

19 sati - (Gradska kuća) Uručenje Nagrade "Ramonda serbica", predstavljanje svih polaznika Kolonije i aktuelnih dobitnika niških književnih nagrada. Nastupa gudački kvartet "Alegro".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan J. Sokolov

    07:10 // 17. 9. 2019.

    Opet će biti sve po starom, po istom kalupu, isti ljudi, ista štednja, bez publike, jedino što u Sićevu idu mnogi pošto je prevoz džabe ali nema stolica, nema više ni posluženja - štede za Se i za u Se. Ukinuti ili ukloniti klanove.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: