Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:10, 14. 9. 2017.

| Kultura

Književnici stigli u Sićevo, počela 27. Kolonija

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Vladimir Kopicl kazivao stihove na otvaranju Književne kolonije u Sićevu
Vladimir Kopicl kazivao stihove na otvaranju Književne kolonije u Sićevu; foto: printskrin

Zvuci gudačkog kvarteta “Creativo” i kazivanje stihova dobitnika nagrade “Ramonda Serbica” Vladimira Kopicla, označili su početak Književne kolonije, koja se u prelepom ambijentu u Sićevu nadomak Niša održava 27. put. Tema o kojoj će ove godine govoriti afirmisani književnici iz cele Srbije je književnost i muzika.

Na Književnoj koloniji u Sićevu se još pre nekoliko godina vodilo računa o tome da ona mora da ima neki zaštitni znak, pojašnjava v. d. direkor Niškog kulturnog centra Srđan Savić, a poenta je da učesnici prodiskutuju o tome kakav je odnos književnosti i drugih umetnosti.

Ja slobodno mogu da kažem da će ovogodišnja 27. Kolonija biti posebno intrigantna zbog toga što je posvećena odnosu književnosti i muzike i to će biti jedna od dominantnih tema ovogodišnje kolonije - navodi Savić.

U skladu sa tim, Savić najavljuje da će narednih dana biti upriličeno nekoliko zanimljivih dešavanja, među kojima je književno-pesnički miting, na kome će se govoriti o odnosu poezije i muzike.

Organizovaće i okrugli sto gde će zanimljivi sagovornici iz različitih uglova osvetliti ovu temu, dodaje, a među njima će biti oni koji se bave i književnošću i muzikom.

Javne gradske manifestacije postoje zbog toga da bi slavile sve oblasti umetnosti i da bi skretale pažnju na ono što je u tim umetnostima značajno, kako bi buduće generacije mogle lakše da uspostave kontinuitet sa prošlošću - kaže Savić.

Savić se nada da će i ovogodišnja Kolonija biti veoma uspešna, jer ušestvuje 13 veoma zanimljivih učesnika, a među njima je i dvoje domaćina koji će voditi računa da se gosti u Sićevu osećaju kao da su kod kuće.

Osim Vladimira Kopicla, koji je inače jedan od najistaknutijih i najcenjenijih srpskih pesnika, na otvaranju su se publici predstavili i Sonja Atanasijević, Kaja Pančić Milenković, Jasmina Topić, Darko Tuševljaković, Aleksandar Šurbatović, Goran Stojičić, kao i domaćini Aleksandar Kostadinović i Vladimir Stanimirović.

Otvaranju je prisustvovala i većnica za kulturu Jelena Mitrovski koja je navela da je sićevačka Književna kolonija manifestacija od posebnog značaja, a da to potvrđuju i godine njenog trajanja i ozbiljna organizacija. Istakla je i da su dosad u Sićevu boravila mnoga značajna imena srpske i svetske književnosti.

Podsetimo, nagradu “Ramonda Serbica” ove godine dobio je novosadski pesnik Vladimir Kopicl, a ona će mu biti uručena u petak 15. septembra u Gradskoj kući. Međunarodna kolonija otvorena je sinoć i traje do 17. septembra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: