Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:45, 17. 8. 2022.

| Kultura

Književnik Miroslav Aleksić iz Vrbasa dobitnik ovogodišnje "Drainčeve nagrade"

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Knjiga
Nagrađena knjiga Miroslava Aleksića; Foto:Lj. M.

Od 41 knjige poezije, koliko je stiglo na konkurs za "Drainčevu nagradu" prokupačke Narodne biblioteke, stručni žiri kojim je predsedavao književni kritičar Goran Maksimović odlučio je da prestižno priznanje pripadne Miroslavu Aleksiću za zbirku pesama Kafkino matursko odelo u izdanju "Pravoslavne reči" iz Novog Sada.

Odluka tročlanog žirija doneta je jednoglasno, nakon što su u užem izboru odabrane 3 knjige. Maksimović i Ognjanović Predsednik žirija Maksimović i direktor prokupačke Biblioteke Dragan Ognjanović; Foto: Lj. M.

U uži izbor su izdvojene knjige O sadašnjosti i sedativima Petra Matovića, Mali izgledi Dragana Markovića i knjiga Aleksića za koju smo jednoglasno odlučili da dobije nagradu. Lirski govor Aleksića predstavlja snažni dijalog sa prošlošću i sadašnjošću, sa ljudskim vrlinama i manama, književnim uzletima i zanosima. U takvim uslovima, poezija u njegovoj knjizi se javlja kao tiho utočište i odbrana od nesklada - rekao je Maksimović.

Dodaje da se u nagrađenoj knjizi pominju domaći i strani pisci i mislioci, od Aleksija Vezilića i monaha Josifa Tropovića, do Rada Drainca, Stevana Raičkovića, Pikasa i Franca Kafke. knjiga Knjiga Kafkino matursko odelo dobila Drainčevu nagradu; Foto: Lj. M.

U knjizi se ukrštaju daleka podneblja i raznoliki prostori, od Boke Kotorske i Savine, do Hercegovine i Kube. U tom dijalogu pesnik ponire u najdublje slojeve svoje duše gde pronalazi razloge i smisao ljudskog postojanja i umetničkog stvaranja - dodaje Maksimović.

Ovom knjigom, koja je štampana 2021. godine, pesnik je obeležio jubilej - 35 godina od izlaska svoje prve knjige.


Prvu knjigu napisao 1986. godine i više puta nagrađivan

Pesnik Miroslav Aleksić je rođen 1960. godine u Vrbasu, a završio je opštu književnost i teoriju književnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Do sada je objavio više knjiga pesama, među kojima su Zigurat (1986), Popik ili čug (1990), Nema voda (1994), Oskudno vreme (2016), Neponovljivi kod (2018) i Arapski kapričo (2020). knjiga Nagrađena knjiga Miroslava Aleksića; Foto: Lj. M.

U Moskvi je 2017. izašao izbor Aleksićeve poezije Lavirint, dvojezično na ruskom i srpskom jeziku u izboru i prevodu Andreja Bazilevskog.

Poeziju prozu i književnu kritiku objvljivao je u listovima i časopisima Letopis Matice srpske, Književna reč, Zlatna greda, Srpski književni glasnik, Ovdje, Trag, Glas omladine, Krovovi, Ulaznica, Stvaranje, Pisac, Bdenje, Mons Aureus, Srpski pregled.

Aleksićeve pesme zastupljene su u dvadesetak antologija i izbora poezije, a dobitnik je i nagrada Pečat varoši sremskokarlovačke i Lenkin prsten.

Učesnik je najznačajnijih književnih festivala u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori, a kao pesnik gostovao je i u Rusiji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji, poezija mu je prevođena na ruski, slovački, makedonski i rusinski jezik.

Nagrada "Rade Drainac" će biti dodeljena u okviru obelažavanja drugog dela 53. Drainčevih književnih susreta koji će se održati od 29. do 31. avgusta, a koje će obeležiti bogat kulturni program i druženje sa pesnicima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: