Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:01, 8. 5. 2018.

| Kultura

Književno veče kardiohirurga Mihaila Vukasa u Nišu

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Mihailo Vukas
Rođeni Nišlija Mihailo Vukas već 50 godina živi i radi u Švedskoj; foto: printskrin Jutjub (RTS program za dijasporu)

Rođeni Nišlija impozantne biografije Mihailo Vukas, kako ga najavljuju organizatori, održače u sredu 9. maja književno veče u sali Studentskog kulturnog centra, u svom rodnom gradu. Kardiohirurg koji godinama živi u Švedskoj će u Nišu predstaviti nekoliko svojih romana.

Osim doktora Vukasa, na književnoj večeri će govoriti i književnici Miljurko Vukadinović i Vidak Maslovarić, kao i profesor Ivan Cvetanović.

Neka od dela koje je dr Vukas objavio su romani „Suza je iz oka kanula; Zašto?“, „Sudbina istine“, „Krvavi put“, „Mostovi života, Naša Tara nema cara“, zbirke eseja i priča „Život sa verom i naukom“, „Humke 1“, „Humke 2“, „Srce, a na dlanu - Priče iz operacione sale“ i zbirka poezije „Azbuka besmrtnosti“ - navode organizatori.

Književno veče počinje u 19 sati, a sala Studentskog kulturnog centra u kojoj će se održati se nalazi u Šumatovačkoj ulici u Nišu, na trećem spratu.


Ko je Mihailo Vukas?

Kardiohirurg za sebe kaže da je i Srbin i Crnogorac, ali i švedski Nišlija. Odrastao je i studirao u Beogradu, a već 50 godina živi i radi u Švedskoj. U njegovoj bogatoj biografiji piše da je bio “akcijaš, vojnik JNA, motonautičar, gimnastičar”.

Kao hirurg, u jedinicama JNA devedesetih, spasavao je borce, civile i decu.

On je i uvaženi mason, najvišeg stepena u Loži “Karl Fridrih Eklef” u Geteborgu (član je postao da bi 1992. mogao da pomogne da u porodilište u Banjaluci iz Švedske stigne kiseonik za bebe) - kažu organizatori.

Vukas je nosilac Jugoslovenskog ordena za hrabrost, 2 ordena za humanitarni rad Austrije i Švajcarske, a dobitnik je i zlatne medalje za naučno-istraživački rad Akademskog naučnog kluba iz Švedske, kao i zlatne medalje Bratstva slobodnih zidara Švedske.

Dobitnik je i priznanja za životno delo i to od Akademije “Ivo Andrić” i Matice iseljenika Srbije, a Udruženje Topličana mu je dodelilo priznanje za izuzetne zasluge “Jug Bogdan”. Zlatnu značku je dobio i od Kazneno-popravnog zavoda Srbije.

Rukovodilac je projekta “Arterioskleroza, hipertenzija, aneurizma aorte, aritmija, iznenadna smrt” i tvorac teorije o pravim uzrocima ovih pojava koja je izazvala burna reagovanja u naučnim krugovima, a posebno u američkom zdravstvu i farmaceutskoj industriji - dodaju organizatori.

Kažu i da je jedan od osnivača kluba “Sinđelić” u Geteborgu, a osnovao je Sekciju Srpskog lekarskog društva i informativnog centra Srbije u Švedskoj.

Mihailo Vukas je počasni član Akademije Srpskog lekarskog društva, ali i jedan od 100 ličnosti koje su obeležile 1992. godinu u Jugoslaviji. Predsednik je Skupštine Matice iseljenika Srbije, a od ove godine i član Udruženja književnika Srbije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: