Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:45, 17. 10. 2013.

| Kultura

Kod Pirota nađena dvokolica starija od 3 milenijuma

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
Dvokolica-5.JPG
Arheolog Zoran Mitić sa ostacima dvokolice

Ostaci dvokolice sa očuvanim bogatim ukrasima od bronze, kojom se pre 3 do 4 milenijuma najverovatnije vozio Tračanin iz visokog društvenog sloja, pronađeni su blizu pirotskog sela Staničenje. 

Dvokolica-3 Ostaci pronađene dvokoliceArheolog Zoran Mitić, koji kao saradnik Arheološkog instituta u Beogradu od Proseka do bugarske granice vrši nadzor na izgradnji budućeg puta E-80, kaže da je ovo izuzetno vredan nalaz jer u Srbiji do sada ništa slično nije nađeno

Sakupljeno je 80 odsto njenih delova, a on se nada da će skoro cela biti kompletirana, jer su i radovi, i arheološki nadzor nad njima, još u toku.

Na pretpostavku da je dvokolicu koju su vukla dva konja koristio Tračanin, Mitića navodi ranije otkriven tumul u blizini, odnosno veštačko brdo korišćeno kao grobnica kakve su imala tračanska plemena. U grobnici nije ništa pronađeno, pa ovaj arheolog smatra da je ranije opljačkana. 

- Na tumulu se kod Tračana sahranjivao pokojnik, a običaj je bio da se na pedesetak metara od njega sahrani i životinja koju je tokom života voleo, na primer konj ili pas. Prema predanjima, žene Tračana su tražile da posle smrti muža budu ubijene i tu sahranjene. Ovde smo na samo desetak metara od grobnice pronašli dvokolicu - objašnjava Mitić.

Dvokolica-1 Ostaci pronađene dvokoliceOno što ovo retko arheološko otkriće čini izuzetnim jesu bogati ukrasi od bronze koji podsećaju na čipku, što je i njena očekivana odlika jer su, kako priča Mitić, Tračani fenomenalno poznavali tehnologiju livenja gvožđa.

- Na gvožđu su aplikacije od bronze, nalik čipki. Na nekim delovima se vidi i sačuvano drvo koje je bilo obloženo kožom. Sve ukazuje na to da je tu sahranjen neko ko je zauzimao vrlo visoko mesto u hijerarhiji i bio visoko rangiran kao, na primer, knez. Ipak, ne isključujem potpuno mogućnost da je reč o nekom drugom narodu, jer smo mi ovde na raskrsnici puteva, a u doba iz kog dvokolica potiče bilo je mnogo migracija - zaključuje Mitić.

On o Tračanima kaže da su kao narod obožavali raskoš, verovali u zagrobni život i ponovno rađanje i da su zato sa pokojnikom sahranjivali i njegove lične stvari, pa i zlatno posuđe. 

- Tračane, koje je sačinjavalo oko 200 plemena, pominje još Herodot. Zauzimali su centralni deo današnje Bugarske, imali su južni i istočni deo Balkana. Bili su odlični ratnici, pa su i sa Aleksandrom Makedonskim išli u osvajanje istoka - kaže Mitić.

Dvokolica-4 Ostaci pronađene dvokoliceOn očekuje da će konzervaciju delova dvokolice izvršiti Arheološki institut u Beogradu.

Iako bi voleo da dvokolica kao muzejski eksponat ostane u ovom delu Srbije, smatra da ona, kao arheološki nalaz, "prevazilazi okvire Bele Palanke, Niša i Pirota", tako da će verovatno biti čuvana u Narodnom muzeju u Beogradu.

Mitić je u julu prošle godine, kada je takođe vršio nadzor nad izgradnjom auto-puta ka Dimitrovgradu, kod Bele Palanke pronašao miljokaz - čitač milja koji potiče iz 3 veka nove ere

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nidza

    21:15 // 10. 12. 2013.

    Bas me zanima koji su ti Tracani? kako je to nestala njihova civilizacija? kojim su jezikom govorili?

    Toliko nalaza imamo po Srbiji, a nemamo ozbiljnu istorijsku analizu...
    Mozda gresim, ali...

    • Cynic

      13:47 // 23. 12. 2013.

      tracani su srbi. (tracani,rasani,tribali,iliri,skiti.. sve su to srbska plemena.Naucno dokazano,cak je i nemacka akademija nauka to promenila dok nasa SANU cuti).

  • zoki

    08:12 // 18. 10. 2013.

    Arheolozi ništa nisu pronašli na Koridoru 10, već graditelji auto-puta. Oni sami sebi pripisuju da su došli do velikog otkrića. Što to nisu uradili ranije?!

    • Vicko

      22:57 // 2. 12. 2023.

      Taj miljokaz je nasao moj otac,hteli su da ga bace da se ne bi prekinula izgradnja tog autoputa,ali on nije dao,pa su onda tek zvaki arheologe

  • obren

    07:33 // 18. 10. 2013.

    Prike, ne se uzrujavaj...u bgd ce da pregledaju tu dvokolicu, pa ako vredi ce je prodaju dalje.....treba im jos malo para za most na adi.ako nije stara 2-3 milenijuma ce si ni gu vrnu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: