Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:43, 8. 11. 2019.

| Kultura

Kokan Mladenović: Ubeđen sam da nam je novi rat na vratima

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti

Nerazumno smo prešli preko devedesetih, kaže reditelj Kokan Mladenović, jer nijedan od naroda koji su ratovali nije osvestio sopstveni udeo u tome, zbog toga misli da nam je novi rat pred vratima. Jednim virtuelnim ratom za teritoriju zvanu Jamen, bavio se u višestruko nagrađivanoj predstavi Jami distrikt u kojoj su Nišlije uživale u Narodnom pozorištu.

Problem i fenomen nacije, pojašnjava Mladenović, bili su inicijalna kapisla za nastanak ove predstave koja je samo na Sterijinom pozorju prošle godine pokupila 7 nagrada.

Ali problem nacionalizma sa kojim se svakodnevno srećemo na Balkanu mnogo je dublji i ima veze, kako kaže reditelj, i sa politikom i sa mentalitetom, ali i sa negacijom i zaboravljanjem prošlosti.

Ubeđen sam da nam je novi rat na vratima i da smo na korak od nekog novog krvoprolića i da smo tako nerazumno prešli preko devedesetih ne osvestivši sopstveni žalosni udeo ni mi, ni Hrvati, ni Bošnjaci. Ne osvestivši koji je to naš strahotni doprinos onome što nam se dogodilo - priča Mladenović.

Mladenović i scenaristkinja Milena Bogavac pravili su, kako kaže predstavu o ex-YU prostorima i hipotetičkom ratu, ali su u tom stvaranju dekodirali i obrasce mržnje.

Neki pametnij ljudi, kako kaže, rekli su da je nacija poslednji azil za neuspešne ljude.

Meni je gotovo uvredljivo da to nešto što nismo birali ni Vi, ni ja određuje nas za čitav život. Mi smo zbog toga što smo se rodili tu gde jesmo - Srbi. Niko nas nije pitao da li to želimo da budemo. Pretpostavlja se da smo većinski pravoslavci. Belci smo. Te tri stvari koje na ovim prostorima tako mnogo određuju, nape sudbine, budućnosti i ratove jesu stvari za koje niko na svetu nikoga nije pitao. Stavrno mi je uvredljivo da se bio koji misleći čovek svrstava iza toga - kaže Mladenović.

Ključ uspeha Jami distrikta Mladenović vidi u temi i formi predstave.

U predstavi ima mnogo dobre savrmene muzike. Na audiciji smo izabrali tri sjajne glumice koje su u međuvremenu stasale u tri izuzetne i već popularne i moćne glumice. Dobile su sve tri Sterijine nagrade za Jami distrikt. Ta naša mala ekipa proputovala je celu Evropu - kaže Mladenović.

Predstava Jami distrikt izvedena je sinoć, 7. novembra u prepunoj sali niškog Narodnog pozorišta, a zašto Mladenović smatra da je kritka aktuelnog režima patriotski čin, šta ga danas vezuje za Niš i kada će režirati u niškom teatru, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

*Emisija je snimljena 7. novembra pre izvođenja predstave.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dejan

    02:13 // 10. 11. 2019.

    Ovaj čovek, svakako ukoliko želi treba da bude budući GRADONAČELNIK Niša!

    • KokanMladenovicPR

      21:08 // 10. 11. 2019.

      Ne zelim.Gospodin Bulatovic je bas po meri Nisa i Nislija.Srecno

  • блаже

    10:21 // 9. 11. 2019.

    нема рат немирнице да сви вичу Вучић лопове и то све

  • kole

    02:05 // 9. 11. 2019.

    Apsolutno tacno. To sam mojoj zeni i svalerki reko pre tri godine.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: