Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:18, 4. 8. 2014.

| Kultura

Kolonija i festival animiranog filma u Nišu

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
Kolonija-animiranog-filma
Prošlogodišnjim učesnicima kolonije inspiracija za filmove bio je car Konstantin (foto: scf98.rs)

Od 5. do 9. avgusta na nekoliko lokacija u Nišu održaće se 8. Međunarodna kolonija animiranog filma za decu i mlade, a u okviru nje i Međunarodni festival animiranog filma „Konstantinov zlatnik“.

Oko 50 gostiju iz Srbije, Slovenije, Bugarske, Rusije i Republike Srpske, u toku trajanja kolonije, će od predavača iz Srbije, Holandije i Italije učiti o tehnikama izrade animiranog filma, i radiće na sopstvenim animiranim filmovima koji će biti prikazani u toku poslednje večeri festivala.

Četiri teme ovogodišnje kolonije su obeležavanje stogodišnjice Prvog svetskog rata, vršnjačko nasilje, prijateljstvo i mitovi i legende. Kako ističe Slobodan Milošević, član studija crtanog filma SCF Niš, učesnici će koristiti inovirane tehnike animacije.

- U prvim godinama smo uglavnom radili klasičnom crtanom animacijom, a od prošle godine smo krenuli i sa sinema sportom, gde radimo jednom posebnom tehnikom na zelenom platnu, a tako će biti i ove godine na temu narodnih mitova – ističe Milošević.

Ukazujući na probleme sa kojima su se susretali pri organizaciji ovih manifestacija, Milošević najpre ističe manjak finansija, zbog čega je kolonija ove godine ograničena na 4 zemlje učesnice i manji broj učesnika. Drugi problem je, prema njegovim rečima, to što potencijal animiranog filma nije dovoljno prepoznat u javnosti.

- Pre nekoliko godina je u Niš došla Filipa Timins, predstavnica „Vajkona“, kuće koja se bavi proizvodnjom softvera za najveće filmske hitove poput „Harija Potera“, „Zvezdanih staza“, „Avatara“, „Hulka“, a reč je o tehnici „motion capture“, koja je negde između igranog filma, animacije i filmskih trikova. Mislim da nisu baš svi na najbolji način njen dolazak propratili, jer je to bila velika stvar, takvu „novotariju“ nećemo imati u skorije vreme – izjavio je Milošević.

Prema rečima Srđana Savića, predsednika GO Pantelej, ozbiljniji pristup animaciji u javnosti mogao bi da doprinese promeni percepcije i manje ležernom stavu prema ovoj vrsti umetnosti, što bi značajno uticalo i na finansiranje ovakvih manifestacija.

U okviru festivala biće prikazana 134 filma u 5 kategorija, a ulaz je besplatan.

Kolonija

Program festivala:

Sreda, 6. avgust:

Projekcije filmova u „Mini“ i „Midi“ kategorijama – od 16 sati u hali „Čair“

Projekcije filmova u „Maxi“ kategoriji – od 19:30 sati u hali „Čair“

Četvrtak, 7. avgust:

Projekcije filmova u „Panorama“ kategoriji – od 16 sati u hali „Čair“

Projekcije filmova u „Senior 1“ kategoriji – od 19:30 sati u „Domu vojske“

Petak, 8. avgust:

Projekcije filmova u „Senior 2“ kategoriji – od 19:30 sati u „Domu vojske“

Subota, 9. avgust:

Projekcije filmova u „Senior 3“ kategoriji, kao i svih urađenih filmova u toku kolonije, a potom proglašenje pobednika, dodela nagrada i zatvaranje kolonije - od 19:30 sati u „Domu vojske“

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: