Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:50, 8. 8. 2022.

| Kultura

Kompozitorka muzike za film "Širom zatvorenih očiju" u Nišu o saradnji sa slavnim Kjubrikom

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti
kompozitorka
Puk je radila muziku za mnoge poznate filmove; foto: T. T.

Ovogodišnja predsednica Tetarskog festivala na Nišvilu je Džoslin Puk (Jocelyn Pook), kompozitorka i violinistkinja, dobitnica brojnih svetskih nagrada i priznanja koja je karijeru gradila i kroz pozorište i film. Prepoznatljivost je postigla i komponovanjem muzike za film "Širom zatvorenih očiju", pa se u Nišu podsetila anegdote kako je najpre bila šokirana pozivom reditelja tog ostvarenja Stenlija Kubrika i kako ga je "stavila na čekanje".

Pre više od 20 godina Tom Kruz i Nikol Kidman su dotakli zvezdano nebo kroz film "Širom zatvorenih očiju", a ta američko-britanska drama podvučena je muzikom koju je radila Puk.

O svojim počecima i saradnji sa Kjubrikom govorila je u Nišu, gde je postavljena za predsednicu žirija Teatarskog festivala.

Dobitnica mnogih nagrada, među kojima je i BAFTA, kaže da je još na koledžu spajala muziku i pozorište i da joj je jedan poziv omogućio ostvarenje snova.

To je bilo na početku moje karijere komponovanja, bila sam vrlo mlada i šokirana. Iz vedra neba je došao poziv od Kjubrikovih asistenata i ja sam mislila da se neko šali sa mnom, nisam mogla da poverujem. U to vreme sam imala muzički album i koreograf, koji je radio na "Širom zatvorenih očiju", ona je koristila moju muziku na probi i Kjubrik je čuo i pitao ko je ova osoba i istog dana me pozvao - priseća se Puk.

To je, kako kaže, bila neverovatna prilika koja joj je otvorila mnoga vrata iako je reditelja stavila "na čekanje".

Priča je da sam bila na telefonu sa nekim drugim kad je on zvao i ja sam pričala s drugim i pritisnula sam čekanje. Kaže on "ovde Stenli Kjubrik" i ja sam rekla "izvinite ja sam na drugoj liniji, da li možete da sačekate". Bila sam šokirana, niko nije mogao da veruje da sam ga stavila na čekanje, ali na sreću on je sačekao - navodi kompozitorka.

Nakon toga su se i upoznali, a onda je nastala i muzika za film koja je bila nominovana za nagradu "Zlatni globus".

Puk je komponovala muziku i za ostvarenja Mletački trgovac i Žena, kao i mnoge druge filmove, a sarađivala je i sa najpoznatijim koreografima.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: