Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:05, 13. 1. 2016.

| Kultura

Konačna odluka suda: Vuković ostaje direktor pozorišta

Autor:M. V.Izvor:Južne vesti
490x370-490x370-Ivan-Vukovic
Ivan Vuković; foto: arhiva JV

Apelacioni sud u Nišu preinačio je presudu Višeg da se poništi konkurs na kom je Ivan Vuković izabran za direktora Narodnog pozorišta. Sud nije odlučivao da li Vuković ispunjava uslove za tu funkciju, već je odbacio tužbu jednog od kandidata na konkursu iz proceduralnih razloga.

U obrazloženju presude Apelacioni sud navodi da Miroljub Jovanović, koji je podneo tužbu, u startu nije ispunjavao uslov konkursa po kome kandidat mora imati završenu umetničku akademiju ili fakultet društvenog smera.

Jovanović je, naime, diplomirao na Fakultetu zaštite na radu koji je akreditovan kao tehnički fakultet. Time, smatra sud, on nema legitimitet da se žali na konkurs.

Iz ovoga proizilazi da Jovanović nije ispunjavao jedan od posebnih uslova konkursa i da nema ni povrede njegovog individualnog prava, a samim tim on nema ni aktivnu legitimaciju za pobijanje odluke o izboru drugog kandidata, čak i u slučaju da izabrani kandidat ne ispunjava uslove konkursa - navodi se u obrazloženju presude.

Ovim povodom je Jovanović uputio pismo sudskom veću Apelacionog suda u kome je naveo da je presuda “očigledno dirigovana”, te da se sud nije bavio predmetom tužbe, a to je “Vukovićevo neispunjavanje uslova”.

I u prvoj odluci sud se bavio mojim statusima (profilom obrazovanja i dilemom šta je Fakultet zaštite na radu), a ne predmetom tužbe. Uslove iz konkursa ne ispunjava lice koje je imenovala Skupština grada (Ivan Vuković, prim. aut), a ne ja - kaže Jovanović u svom pismu.


Sporan izbor Vukovića za direktora pozorišta

Podsetimo, Jovanović je nakon konkursa podneo tužbu žaleći se na izbor Vukovića koji, prema zaključku Ministarstva rada, ne ispunjava uslov predviđen Statutom samog pozorišta - završen fakultet i 5 godina radnog iskustva.

Naime, Vuković je diplomirao samo godinu dana pre nego što je izabran za direktora, dok mu je prvo i jedino radno mesto pre toga bila funkcija v. d. upravnika Pozorišta na koju je izabran dok je još bio student, a kao iskustvo u struci prijavio je predstave koje je režirao tokom studija. 

Odlučujući po Jovanovićevoj tužbi, niški Viši sud je dva puta presudio da je Vukovićev izbor nezakonit. Međutim, Apelacioni je oba puta to odbacio da bi sada doneo konačnu presudu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • shaft

    19:03 // 14. 1. 2016.

    Hvala sto niste objavili moj komentar.Nije bilo ni jedne uvredljive reci a surova je realnost.Mika Tambura zasluzuje punu podrsku,bez obzira sto radi na rezimskoj T.V.Administratori moraju da budu iz Nisa,da znaju i nekadasnje i sadasnje vrednosti!Istorija kulture i umetnosti ovog posrnulog grada ne pocinje ni od mene,Mike,a kamoli od Vas!Zivi bili!

  • Gavran Ravenovic

    14:06 // 14. 1. 2016.

    Pa se posle cude sto se sve cesce i matori intelektualci odlicuju za odlazak preko. Sramota me kao Nisliju da nam beogradski balavac direktoruje u Pozoristu i predaje na Fakultetu, bez kvalifikacija i samo zato sto je Clan SNS. Sram vas bilo sve, od gradonacelnika, skupstine, sudstva...

  • Dr.Pravdić

    08:25 // 14. 1. 2016.

    A ja se čudim kada, hoću da tužim jedno javno preduzeće,mi kaze advokat nemoj da bacaš pare Sud će da je odbaci jer će da kaze da nemaš pravni interes.Zamislite nemate pravni interes da tužite nekoga ko vam ispostavi račun ili obustavi neku uslugu a sve to na osnovu navodnog duga od pre 10 godina!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: