Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:11, 18. 10. 2023.

| Kultura

Koncert pijanistkinje iz Prokuplja u rodnom gradu posvećen delima Vladimira Tošića

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
marija timotijević
Kncert prokupačke pijanistkinje u Muzeju; Foto: M. T.

Priliku da čuju i uživaju u delima srpskog kompozitora Vladimira Tošića ljubitelji klasične muzike u Prokuplju imaće u petak, 20. oktobra, kada je u Muzeju zakazan solistički koncert pijanistkinje Marije Timotijević iz tog grada. Početak je planiran za 19 sati, a ulaz za sve posetioce je besplatan.

Ovaj jedinstveni koncert savremene muzike pod nazivom "Trajanje" podržan je iz Fonda za kulturna davanja SOKOJ-a, a posvećen je solističkoj klavirskoj muzici renomiranog srpskog kompozitora Vladimira Tošića, čija će dela Marija predstaviti publici, uključujući kompozicije kao što su "Medial 1", "Dual", "Medial 2", "Retida 5", "Varial", "Retida 2" i "Ostial". marija timotijević Marija Timotijević će održati klavirski koncert u prokupačkom Muzeju; Foto: M. T.

Tradicionalno svake godine nastupam u rodnom gradu. Sada je to postala i neka vrsta rituala za mene da svako prvo izvođenje nekog programa bude u Prokuplju. Prokupačka publika dobro reaguje na savremenu muziku. Do sada su imali prilike da čuju nekoliko koncerata tog tipa u mom izvođenju. Na određen način oni su i svedoci mog umetničkog zaokreta ka savremenoj muzici. Drugo, mišljenja sam da manje sredine imaju kapacitet razumeju i zaslužuju da su u toku sa svim umetničkim tokovima. Posebno mi je zadovoljstvo da ih upoznam i sa solističkom muzikom Vladimira Tošića jer su do sada imali prilike da čuju njegova dela ali za klavir četvororučno. Nadam se da će koncert biti dobro posećen i sa nestrpljenjem isčekujem da zasviram na klaviru u svom gradu - kaže pijanistkinja Marija Timotijević.

Nakon premijere u Prokuplju, Marija naglašava da će ovako koncipirani koncerti biti održani i u Kragujevcu, Istočnom Sarajevu i Beogradu.


Marija do sada osvajala na desetine nagrada u zemlji i inostranstvu

Prokupčanka Marija Timotijević je diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu na odseku za klavir u klasi profesora Jokut Mihailovića.

Specijalističke studije klavira završava 2013. u istoj klasi sa najvišom ocenom, a u klasi profesora Dejana Sinadinovića doktorirala je 2019. godine. Na Filološko-umetničkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu trenutno je angažovana u zvanju asistenta na odseku za klavir. marija timotijević Marija do sada osvojila preko 20 prvih nagrada u zemlji i inostranstvu; Foto: M. T.

Njen obrazovni put je oslonjen na tradiciju renomirane ruske pijanističke škole kroz saradnju sa značajnim pedagozima kao što su Olga Ljahova Petrović, Arbo Valdma, Vladimir Viardo i Vladimir Ovchinniko, a takođe se usavršavala na pijanističkim kursevima poznatih profesora kao što su Kemal Gekić, Nataša Veljković, Jurij Kot, Dang Thai Son.

Marijina muzička karijera započinje od malih nogu, svoj prvi solistički koncert imala je već u desetoj godini, a prvi nastup sa orkestrom imala je u trinaestoj godini pod dirigentskom palicom Angela Šureva.

Tokom bogate karijere osvojila je više od dvadeset prvih nagrada na republičkom i međunarodnom nivou, među kojima su nagrade sa međunarodnih takmičenja kao što su Davorin Jenko i Slobomir.

Timotijevićeva je nastupala širom Srbije i u inostranstvu, izvodeći značajna dela klavirske literature različitih autora kao što su Bah, Šubert, Šopen, List, Rahmanjinov, Metner. Osim toga, bila je aktivno uključena u humanitarne koncerte i kamernu muziku.

Kao osnivač klavirskog dua Metropoliten, njen koncertni repertoar obuhvata dela romantične epohe kao i savremena dela domaćih autora. Realizovala je niz projekata u oblasti savremene muzike, podržanih iz Fonda SOKOJa.

Trenutno je član EPTE-a, UMUS-a i osnivač udruženja Klasična Zona, a 2022. godine dobila je nagradu Aleksandar Vujić za svoj doprinos klasičnoj muzici.


Dela Vladimira Tošića poznata i priznata u zemlji i inostranstvu

Kompozitor Vladimir Tošić, rođen je 1949. u Beogradu, multimedijalni umetnik i redovni profesor na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu 1987-2017. Posle studije kompozicije, koje je završio je u klasi Vasilija Mokranjca, radio je u muzičkim školama "Stanković" i "Mokranjac" a potom na Fakultetu muzičke umetnosti.

Već tokom studija počeo je da deluje javno kao autor u tadašnjoj Jugoslaviji a zatim i u inostranstvu Francuska, Mađarska, Brazil, Italija, SAD.

Osnova stvaralačkog pristupa Vladimira Tošića je redukcionistički princip izgradnje dela. Tako je njegova kompozicija Melanž za klavir, timpan, gong i činelu iz 1975. godine, prvo čisto delo redukcionističke muzike kod nas, a jedna od bitnih i izrazitih osobina stvaralaštva Vladimira Tošića je nova organizacija dela koja je skoro bez izuzetka procesualna.

Od 2005. godine Vladimir Tošić je veoma aktivan kao kompozitor muzike za dugometražne dokumentarno-igrane filmove u produkciji Radio televizije Srbije, komponovao je muziku za filmove Ratne priče sa Košara, Ratne priče sa Paštrika, Stvaranje kraljevine SHS, Dijanina deca, Milunka Savić heroina velikog rata.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Auttrikter

    18:37 // 18. 10. 2023.

    Kakva lepotica ! Ovakvs zena ,harizmaticna, ne moze biti prosecan umetnik .

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: