Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:31, 9. 4. 2020.

| Kultura

Koncerti i tribine onlajn na sajtu Leskovačkog kulturnog centra

Autor:B. S.Izvor:Južne vesti
lkc
Program će objavljivati za nedelju dana, foto: B. Antić

Koncerti, tribine i drugi sadržaji koji se inače održavaju u Leskovačkom kulturnom centru publici će u vreme vanrednog stanja biti dostupni onlajn. Ova ustanova na svom sajtu objavljivaće program za nedelju dana, a Leskovčane pozivaju da im se pridruže i ostanu kod kuće.

Mira Banjac i Svetozar Cvetković bili su gosti u okviru Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije, a razgovore sa njima publika će moći da pogleda na sajtu Leskovačkog kulturnog centra. Ove nedelje, Leskovčani će moći da pogledaju i retrospektivu sa otvaranja 10. LIFFE-a i koncert Omladinskog kamernog orkestra "Strings".

Program će, kažu u ovoj ustanovi kulture, objavljivati na nedeljnom nivou.

U skladu sa Uredbom o merama za vreme vanrednog stanja, Leskovački kulturni centar će svoje aktivnosti publici ponuditi onlajn. Svi se nadamo da će ova situacija proći što brže i bezbolnije, a do tada ostanite kući i pratite naše aktivnosti na sajtu - kažu u LKC-u.

Celokupan program možete pratiti na njihovom sajtu.

Program od 6. do 12. aprila

Utorak, 7. april

21:00 - Retrospektiva - Otvaranje 10. LIFFE-a

Jubilarni, 10. LIFFE, održan je od 19. do 23. septembra 2017. godine, otvorio je naš kultni reditelj Emir Kusturica, kome je uručena nagrada "Živojin Žika Pavlović" za afirmaciju filmske umetnosti u svetu. Dvostruki dobitnik Zlatne palme u Kanu i mnogih drugih prestižnih priznanja, rekao je tom prilikom da je zahvalan svakom ko je učestvovao u odluci da se svake godine sećamo Živojina Pavlovića, jer njegovo ime predstavlja vrh filmske umetnosti u svetu.

21:45 - Tribina U krupnom planu, gost Mira Banjac

Naša slavna glumica Mira Banjac, koja je nezaboravnim ulogama obeležila srpsku i jugoslovensku kinematografiju, gostovala je na tribini U krupnom planu, održanoj u okviru desetog festivala LIFFE. Dobitnica najznačajnijih priznanja kod nas, među kojima su "Dobričin prsten", "Pavle Vuisić" i "Žanka Stokić", govorila je nadahnuto i na otvaranju festivala i poručila: "Ono što je suština svakog naroda je njegova kultura, čuvajte je kao oko u glavi".

Četvrtak, 9. april

21:00 - Koncert filmske muzike - Omladinski kamerni orkestar "Strings"

Strings festival i letnja akademija muzike je manifestacija koja je koncipirana tako da je u jednom delu usmerena ka publici u okviru koje se organizuju koncerti klasične i džez muzike vrhunskih domaćih i stranih umetnika, različite izložbe, predavanja, razgovori, prezentacije, radionice, dok je u drugom delu edukativnog karaktera kada eminentni domaći i strani profesori na žičanim instrumentima rade individualno sa talentovanim polaznicima prenoseći im svoje znanje sa ciljem njihovog dodatnog usavršavanja. U okviru festivala se svake godine održava radionica kamernog orkestra koju vodi profesor Rade Pejčić. Na Stringsu 2018. godine na programu je bila filmska muzika u obradi i muzičkoj transkripciji Konstantina Blagojevića specijalno urađenu za ovaj koncert. Na programu su dela najboljih svetskih autora fimske muzika a posebnu zahvalnost dugujemo Zoranu Simjanoviću koji nam je, za ovu priliku, ustupio svoju Filmsku svitu, čiji je autor.

Subota, 11. april

21:00 - Tribina U krupnom planu, gost Svetozar Cvetković

Svetozar Cvetković, naš proslavljeni glumac i filmski producent, dugogodišnji upravnik Ateljea 212, gostovao je na tribini U krupnom planu 26. maja 2017. godine. Govorio je o ključnim ličnostim i događajima u svojoj karijeri, glumačkom zanatu, značaju filmske umetnosti, festivala LIFFE i leskovačkim porodičnim korenima. U osvrtu na uloge u kultnim ostvarenjima domaće kinematografije, među kojima su "Gorila se kupa u podne", "Mister Montenegro", "Na putu za Katangu", "Vreme čuda", naglasio je da su na njega uticali Makavejev, Žika Pavlović i "crni talas", a da je jedan od najlepših i najemotivnijih filmova koje je snimio "Srećna Nova *49" Stoleta Popova.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: