Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:59, 18. 5. 2011.

| Kultura

Konkurs za dizajnere nameštaja

Autor:P.B.Izvor:Južne vesti
Radovan Lale Đurić i Dušan Petrović

BEOGRAD, NIŠ - Zahvaljujući saradnji između Niš Art fondacije i Ministarstva poljoprivrede, trgovine i šumarstva, uskoro će biti raspisan konkurs za izradu dizajna drvenog nameštaja.

Memorandum o saradnji u Beogradu su potpisali Radovan Lale Đurić, osnivač NAF i ministar Dušan Petrović.

- Ovo je velika šansa za mlade dizajnere, ne samo na ovom konkursu. Cela italijanska industrija zasniva se na dizajnu. Mi imamo drvo i mislim da je u ovim mladim ljudima budućnost naše drvne ali i tekstilne industrije - rekao je Lale Đurić za Južne vesti na otvaranju izložbe "Mladi 2011" najavljujući konkurs.

Ministar Dušan Petrović objasnio je da je saradnja započeta na stanovištu da je za sve potrebna dobra početna ideja, a da to u industriji nameštaja predstavlja dizajn.

- Ministarstvo i Niš art fondacija su sada napravile jedan okvir za saradnju koji će, uveren sam, dovesti do jednog impulsa i podsticaja razvoju industrije nameštaja - rekao je ministar Dušan Petrović.

Petrović je pojasnio da Niš art fondacija obezbeđuje fond nagrada, tako da neće biti korišćena sredstva iz budžeta Srbije, a da će Ministarstvo pružuti logističku podršku.

- Ministarstvo daje jednu vrstu autoriteta ovom konceptu i ovom projektu. Niš art fondacija je pokazala želju da sarađuje sa državom, a pošto je ministarstvo koje ja vodim nadležno za pitanje šuma, došli smo do zaključka da bi bilo dobro da to zajedno radimo - rekao je Petrović i naglasio da će u naredna 3 meseca država uložiti dosta energije da "uputi proizvođače nameštaja u ono što se očekuje od konkursa".

Planirano je da konkurs bude otvoren 25. maja, odnosno od otvaranja izložbe "Mladi 2011", koja je premijerno otvorena u Nišu pre dve nedelje. Rok za podnošenje prijava biće tri meseca, a datum objavljivanja odluke o nagrađenim radovima biće 10. septembar 2011. godine. Žiri koji će odlučivati o pristiglim radovima činiće predsednik Niš art fondacije Radovan Lale Đurić, glumica Neda Arnerić, direktor Pošta Srbije Goran Ćirić i pozorišni kritičar Jovan Ćirilov.

Pravo učešća na konkursu imaće državljani Republike Srbije koji u trenutku konkurisanja budu imali do 35 godina. Oni bi trebalo da dostave svoje ideje za dizajniranje nameštaja za dnevni boravak, kuhinju, dečiju sobu, trpezariju, radnu sobu ili za kancelariju, a koji se može izraditi od drvne građe dobijene iskorišćavanjem prirodnih resursa iz Srbije.


Niš art fondacija

Nišku art fondaciju (NAF) Radovan Lale Đurić osnovao je krajem 2003.godine sa grupom svojih prijatelja, Jovanom Ćirilovim, Oljom Ivanjicki, Nedom Arnerić, Gordanom Sušom, Radom Đuričin, Dragošem Stojanovićem, Đorđem Laloševićem, Tihomirom Trivuncem , Mihajlom Spasovićem i Nenadom Cvetkovićem. 

Široj javnosti poznata je najvećim delom po prestižnom konkursu za mlade umetnike, koji finansijski podržava kompanija DIN Filip Moris.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: