Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:43, 23. 1. 2013.

| Kultura

“Konstantin” na sceni Narodnog pozorišta

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
d

Predstava o najznačajnijim momentima iz života cara i njegovom preobražaju od surovog vladara do čoveka koji je zaustavio progon hrišćana - “Konstantin”, nišku premijeru imaće 27. februara.

Istorijska drama rađena je po tekstu Dejana Stojiljkovića u režiji Juga Radivojevića, a deo je obeležavanja jubileja 1.700 godina od donošenja Milanskog edikta.

- Ova priča sažima ono najbitnije vezano za Konstantina - Milanski edikt, dakle njegovu reformatorsku ulogu, zatim vojne pohode, jer Konstantin nikada nije izgubio bitku, kao i priču o antičkom Naisu - rekao je Stojiljković.

Konstantin je, kaže autor drame, negde između zemaljskog i nebeskog carstva, odnosno, između oca koji je surov i odlučan vladar i majke koja je hrišćanka i dosta je uticala na njegovu odluku da zabrani progon hrišćana.

Stojiljković dalje objašnjava da se prilikom pisanja drame fokusirao na istoriju, ali i na hrišćanske legende.

- Trudio sam se da istovremeno sledim klasične uzore kao što je Šekspir, ali da to opet izgleda moderno i da bude drama za 21. vek - kaže Stojiljković.

On dodaje da je pokušao da drami da i obrazovni karakter.

- Kad izađete iz pozorišta, osim što ćete videti sjajne glumce i dobru priču, znaćete i detalje iz Konstantinovog života koji nisu toliko poznati, a fokus je na njegovom preobražaju od paganina i surovog vojnika do sveca - objašnjava poznati pisac.

U drami se pojavljuju dva Konstantina, jedan mlađi koga tumači Vuk Kostić i drugi stariji, koga igra Miodrag Krivokapić, objasnio je autor drame. Kostić tumači cara do Milandkog edikta, a Krivokapić nakon njega.

- Konstantinov preobražaj bio je dugotrajan proces i mislim da ćemo to menjanje uspeti da vidimo u samoj drami - dodaje autor.

Reditelj komada Jug Radivojević kaže da je predstava neka vrsta dijagnoze toga što se dogodilo sa civilizacijom za 17 vekova, nakon donošenja Milanskog edikta. Prema njegovim rečima, ona je otišla u rikverc, a svaki novi vek vraćao nas je unazad.

- Svedoci smo toga da u 21. veku tolerancija, koju je trebalo da donese Milanski edikt, nije zaživela kako se očekivalo. Preobažaj pojedinca, koji je doživeo Konstantin, vodi preobražaju kolektiva - rekao je Radivojević.

U predstavi, kako kažu u pozorištu, glumi petoro glumaca iz Beograda, dvanaest glumaca niškog Narodnog pozorišta i po jedan iz Leskovca, Kragujevca, Kruševca, Zaječara, Kosovske Mitrovice i Banjaluke.

- Bilo bi lepo kad bi predstava bila impuls i kad bi stimulisala još nekoga da napiše svoje viđenje Konstantina - dodao je Krivokapić.

Glumac niškog Narodnog pozorišta Dejan Cicmilović naglasio je da mu je želja da predstava ima dug vek i traje više sezona.

- Rad na ovoj predstavi nosi veliku odgovornost, ne samo profesionalnu, već i u etičkom, estetskom i društvenom smislu - rekao je Cicmilović.

Posle premijere 27. februara, najavljene su reprize 28. februara i 1. marta, dok će Beograđani “Konstantina” premijerno moći da vide 4. marta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: