Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:44, 22. 5. 2018.

| Kultura

Konstantinova glava i dalje u Beogradu

Autor:M. Z.Izvor:Južne vesti
Konstantinova-glava-(D.M.-Car).jpg
Duh Konstantina i dalje živi - Konstantinova glava, foto: D.M. Car

Rođen u Naisusu, prvi vladar koji je priznao hrišćanstvo - Car Konstantin umro je 337. godine, na današnji dan, a glava njegove statue pronađena je u Nišu pre 118 godina. Ipak, ona se nalazi u Beogradu, u trezoru Narodne banke. Niš nema uslova da je čuva, navodi direktor Narodnog muzeja u Nišu, a da bi se imperatorova glava "vratila" kući, potrebna je i odluka Republike i da niški muzej dobije trezor.

Iskopana u zidinama tvrđavskog mosta 1900. godine, proglašena je “neprocenljivim” blagom i odneta je u Beograd. I posle 118 godina Niš nije dobio, ni stekao uslove da čuva glavu statue svog istorijski najčuvenijeg stanovnika.

Direktor Narodnog muzeja u Nišu Nenad Spasić, kaže da u Nišu postoji kvalitetna replika Konstantinove glave, a da bi bio interes da se i original vrati, kad bi postojao adekvatan prostor.

Ovakvo blago neprocenljive vrednosti se drži u trezoru i ona (glava) je u trezoru Narodne banke. Narodni muzej u Nišu nema uslove, nema trezor koji je nužan za takvo kulturno blago. Nemamo adekvatno čuvanje takvog dragocenog kulturnog materijala. Takva blaga traže adekvatan i bezbednosni i konzervatorski nadzor - rekao je Spasić.

Konstantinova glava je najvredniji umetnički predmet iz perioda “rimskog” Niša, koji nije u Nišu. U Nišu, kaže Spasić, nalazi se glava Teodore, figura Jupitera i ograda sa Medijane.

Direktor Spasić navodi da bi niški Narodni muzej imao trezor da je izgrađena nova zgrada, blizu sadašnje Upravne zgrade muzeja, započeta još pre više od 20 godina, ali nikad završena. Kada će zgrada, a sa njom i trezor biti izgrađen, direktor Spasić ne zna.

Postavljate pitanje na koje niko nema odgovor u ovom gradu - kaže Spasić.

Podsetimo, Konstantinova glava bila je “u žiži” niške javnosti pre 5 godina, u godini proslave 1300 godina Milanskog edikta. Nakon mnogo peripetija i otkazivanja, Nišlije su ipak imale prilike da je vide, septembra 2013.

*Tekst je naknadno izmenjen zbog izvesnih netačnih istorijskih podataka.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Branislav Petrovic

    16:51 // 23. 5. 2018.

    Najvecem selu u nasoj drzavici ne treba glava ili bista Konstantina.Zna se gde treba da bude,ovde kod nas u nasem gradu.Oni tamo brdjani i ne zanaju za Konstantina,oni ustvari znaju samo za primitivizam ,turbo folk i raznorazne primitivne programe koji se emituju preko dodeljene nacionalne frekvencije.

  • Milos Petrovic

    10:46 // 23. 5. 2018.

    Da je Konstantinova bista pre 2. Svetskog Rata predata muzeju u Nišu, bila bi uništena u bombardovanju zgrade muzeja, zajedno sa ostalim eksponatima

  • Ivan Ognjanović

    08:22 // 23. 5. 2018.

    Predlazem da se Konstantin proglasi rodjenim Beogradjaninom, jer tupave Nislije nisu spremne da vode racuna o tome.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: