Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:16, 29. 1. 2013.

| Kultura

Konstantinova glava ipak u Viminacijumu

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
konstantinova-glava-(novosti.rs).jpg
Foto: novosti.rs

Iako su Nišlije pripremale izložbu na kojoj bi bila predstavljena i glava cara Konstantina, izložba je premeštena u Viminacijum.

Pored Konstantinove glave koja je nađena 1900. godine, u planu je bilo predstavljanje i drugih materijala pronađenih na teritoriji Niša, a trenutno se nalaze u Narodnom muzeju u Beogradu.

Ipak, kako kaže arheolog Vesna Crnoglavac, odluka je takva da, iako je to planirano Nišu, izložba će biti u Viminacijumu.

- Prema našem planu izložba je trebalo da se otvori u Nišu i da bude 3 ili 4 meseca ovde. Međutim, političkom odlukom ta izložba izmeštena je na prostor Viminacijuma i Beograda i uopšte neće biti u Nišu - rekla je Crnoglavac.

Ideja je bila, pojašnjavaju u Narodnom muzeju, da Nišlije prvi put vide Konstantinovu glavu i Licinijeve tanjire odnosno dela koja su nastala u Nišu, koja su tu pronađena i govore o dva imperatora koja su potpisala Milanski edikt.

Direktor niškog Narodnog muzeja Slaviša Popović kaže da u vreme kada je pronađena Konstantinova glava, koja je deo njegove statue, Niš nije imao uslove za čuvanje, tako da je jedino rešenje bilo da se prebaci u Beograd.

On dodaje da još ne postoje pravni okviri da se ovaj eksponat prebaci u Niš, ali potvrđuje da je postojala ideja da se glava ovog rimskog cara u 2013. godini prebaci tu gde je i pronađena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • draganni

    15:45 // 8. 2. 2013.

    Podrzavam ideju. Casopis, makar nedeljno, bio bi pun pogodak.

    Mozda postoji neka averzija prema njima zbog vlasnika ali, "Narodne novine" i nisu nesto preterano omiljene u gradu .

  • milorad

    22:25 // 31. 1. 2013.

    U Gornjoj Meziji,rimskoj provinciji,Nis je bio NEKO i NESTO. Danas,u 21.veku,zahvaljujuci Beogradu,Nis je,u svim segmentima zivljenja, NIKO i NISTA.

  • Boban Zlatanović

    22:14 // 30. 1. 2013.

    Što ne šaraju malo? Pa nisu novi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: