Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:36, 11. 2. 2021.

| Kultura

Korona i epidemiološke mere prepolovile broj čitalaca prokupačke Biblioteke

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
pk-biblioteka-foto-ljmitic
Prepolovljen broj iznajmljenih knjiga prošle godine; foto: Lj. M.

Iako je broj građana sa članskom kartom prokupačke Narodne biblioteke “Rade Drainac” u prošloj godini neznatno manji, u toj ustanovi tvrde da je izdato duplo manje knjiga u odnosu na 2019. godinu, što pravdaju činjenicom da su ljudi koji vole da čitaju zbog pandemije nerado izlazili iz svojih kuća i da su uglavnom bili orijentisani na knjige koje su imali u svojim kućnim bibliotekama.

Stariji Prokupčani su prošle godine najviše pozajmljivali i čitali knjige Jelene Bačić Alimpić Nigde te nema, zatim školske lektire Koštanu i Nečistu krv Bore Stankovića, Zločin i kaznu od Dostojevskog, dok su na Dečijem odeljenju najpozajmljivanije knjige Hajduci Branislava Nušića, Orlovi rano lete Branka Ćopića iTako je pričala moja baka Desanke Maksimović.

Dragan Ognjanović, direktor Biblioteke, kaže da je bilo perioda nakon popuštanja mera kada je i bilo više čitalaca i izdatih knjiga na mesečniom nivou, ali kada se sve sabere i podvuče crta, Prokupčani su manje čitali prošle godine. Dragan Ognjanović Direktor prokupačke Biblioteke Dragan Ognjanović kaže da je 2021. godina knjige i čitanja; Foto: Lj. M.

Kako bi vratili čitalačku publiku i podstakli sugrađane na čitanje knjiga, odlučili smo da 2021. godinu proglasimo za godinu knjige i čitanja. Ipak, sve zavisi od situacije sa virusom korona i mera koje će biti na snazi, ali planiramo tokom godine veliki broj akcija da pre svega mlađe ljude, školarce animiramo i vratimo ih u biblioteku - kaže Ognjanović.

On dodaje da je u planu dovođenje poznatih dečijih pisaca, organizovanje književnih konkursa i promocija knjiga i časopisa, kao i niz drugih aktivnosti vezanih za promociju i značaj čitanja knjiga.

Ognjanović ističe da prokupačka Biblioteka ima oko 2.300 članova i da je godišnja cena članske karte 500 dinara za odrasle i 300 za decu, a da besplatno članstvo mogu dobiti svi penzioneri, nezaposleni, korisnici socijalne pomoći i porodilje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Boxer

    09:00 // 11. 2. 2021.

    hahah..a inace je red bio ispred kao za penziju :D

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: