Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:57, 6. 9. 2018.

| Kultura

"Kralj Ibi" bečejskog pozorišta odneo najviše nagrada na "Urban festu"

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
Kralj-Ibi---Nagrada-za-najbolje-glumacko-ostvarenje
"Kralj Ibi" igran na otvaranju festivala; Foto: SKC

Na ovogodišnjem festivalu amaterskih predstava "Urban fest", najbolje je prošao komad Kralj Ibi Dramskog studija mladih, Gradskog pozorišta iz Bečeja, koji je igran na otvaranju. Na 14. "Urban festu" publika je mogla da vidi 10 predstava, a kako kažu organizatori iz Studentskog kulturnog centra, na festivalu je bilo više stotina gledalaca.

Nagradu za najbolju mušku ulogu na festivalu, za lik kralja Ibija, osvojio je Srđan Tomić. Srdjan-Tomic---Kralj-Ibi---Najbolja-muska-uloga Nagrade za najbolju i epizodnu mušku ulogu i za ansambl "Kralja Ibija"; Foto: SKC

Zaokružen i slojevit dramski lik, groteskna igra, u kojoj uverljivo nosi dodeljen mu zadatak sa izrazitim osećajem mere. Ovaj glumac je svojim autentičnim izrazom dao novu boju ovom poznatom liku - navodi žiri.

Ansambl predstave Kralj Ibi poneo je i nagradu kao najbolje glumačko ostvarenje, a najbolju epizodnu mušku ulogu, dodaju iz SKC-a, odigrao je Srđan Kner, koji je igrao Bugrevala u ovoj predstavi.

Predstava sa autentičnom i snažnom kolektivnom igrom, koja obiluje grotesknim elementima, metaforama i slikama. Ansambl dosledno prati rukopis i ideju, što ovoj predstavi daje poseban izraz. Apsurdnost i grotesknost koju zadati tekst već sam po sebi nosi su zaokruženi, nadgrađeni i dovedeni do nivoa jakog komentara današnjeg vremena i društva - navode članovi žirija.

Nagradu za glavnu žensku ulogu Naisa osvojila je glumica Jovana Petrović, za ulogu Milice u predstavi Dragi tata Studija glume – teatar 011 iz Beograda.

Autentičan pristup u građenju lika, prirodnost i uverljivost u radnji i odnosima, konzistentnost u igri i upečatljivost u vođenju lika. Kompleksnost samog lika, kao i zadate situacije u kojoj on deluje, su savladani sa uverljivom lakoćom - navodi se u obrazloženju žirija.

Jovana-Petrovic-i-Aleksa-Djordjevic---Dragi-tata---Zlatni-par Nagrade i za predstavu "Dragi tata"; Foto: SKCNajbolju epizodnu žensku ulogu po mišljenju žirija zaslužila je Olivera Guconjić, za ulogu Ismene u predstavi Antigona, Omladinskog poziršta Vožd iz Šapca.

U kategoriji studenata dramskih fakulteta i akademija, nagradu za žensku ulogu Carica Teodora osvojila je Sofija Mijatović, za ulogu Sofi Foadevo u predstavi Ručni rad, pozorišta "Promena" Akademije umetnosti iz Novog Sada.

Slojevitost i doslednost unutar zadatog žanrovskog okvira, izražajan šarm i jako osećanje mere. Ovih nekoliko epiteta najbolje opisuju disciplinu i veštinu vođenja lika, unutar vrlo složenog psighološkog predlošla - stoji u obrazloženju.


Bez nagrade za najbolju mušku ulogu u kategoriji studenata

Članovi žirija doneli su odluku da nagradu za najbolju mušku ulogu u kategoriji studenata dramskih fakulteta i akademija, ove godine ne dodele nikom. Kako su naveli, s obzirom na to da se u ovoj kategoriji takmiče studenti glume, kriterijumi su bili povišeni, te su tako i očekivali da vide glumce koji vladaju zadatkom u potpunosti, a oni nisu ispunili ta očekivanja.

O pobednicima su, inače, odlučivali glumica Narodnog pozorišta Ivana Nedović, glumac i reditelj Zoran Cvetković i reditelj i asistent na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju Angelčo Ilievski.

Ove godine, dodaju, na festivalu su imali i studentski žiri sa Filozofskog fakulteta koji je dodelio nagradu Zlatni par, za najbolji glumački tandem na sceni. Ovu nagradu osvojili su Jovana Petrović i Aleksa Đorđević za uloge Milice i Baneta u predstavi Dragi tata.

Podsetimo, ovogodišnji Urban fest održan je od 1. do 5. septembra u Čairu i Narodnom pozorištu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Овца за шишање

    18:29 // 6. 9. 2018.

    Zoran Radmilović (Kralj Ibi): O narode, gde ste, gde ste seljaci, radnici, poštena inteligencijo? A, tu ste… Vi to nekom prečicom, nekom stranputicom. Moj narod me opet izaziva da im održim jedan govor, da to ovako sunem u masu pa kako padne. Nekako krene od nama ka njima. Neka taj govor klizi k’o po vodi. Ej, narode… Divan narod, divan, obožavaju me prosto. Ej, narode moj…

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: