Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:29, 11. 9. 2023.

| Kultura

Kratki film iz Turske najbolji na ovogodišnjem prokupačkom "ProFiFestu"

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
profifest
Dodeljene nagrade na ovogodišnjem festivalu kratkog fima; Foto: Film klub Prokuplje

Turski kratki igrani film Me and The Other rediteljke Buse Halačoglu proglašen je za najbolji film u toj kategoriji na 12. Festivalu kratkog igranog filma “ProFiFest” u Prokuplju. U ovoj kategoriji dodeljeno je i jedno specijalno priznanje koje je dobio film Just the two of us rediteljke Clare Lemaire Anspach iz Francuske, dok je za najbolji domaći film žiri izabrao Život posle smrti reditelja Ognjena Petkovića.

Žiri je i ove godine odlučivao o nagradama u pet kategorija, pored kratkog igranog i domaćeg, nagrade su dodeljene i za najbolji eksperimentalni, dokumentarni i animirani film.

Najbolji dokumentarni film je švedski film Courage autora Star Bazancir i Jasmine Pusok, dok je najbolji eksperimentalni film The Lovers of Avignon, reditelja Manuela Fernandeza Ferroa iz Španije. Jedini film za koji je žiri jednoglasno glasao je film u kategoriji kratki animirani film i to je film Night, reditelja iz Palestine, Ahmada Saleha. Dodeljena su i dva specijalna priznanja u kategoriji domaćih fimova, filmu Ribs reditelja Gvozdena Ilića i You need to be Persistant, rediteljke Jovane Lazin, a Organizacioni odbor festivala dodelio je još jedno specijalno priznanje, autoru filma The painting on the wall, Da Huiju iz Kine koji je snimljen u crno beloj tehnici - kažu u Fim klubu Prokuplje koji je i organizator festivala.

O pobednicima festivala ove godine odlučivao je tročlani žiri u sastavu Boban Stefanović, urednik filmskog programa u Kulturnom centru "Mija Aleksić" u Gornjem Milanovcu, Vlastimir Stevanović, filmski producent i Sudir Dut, filmski reditelj iz Indije.

Prokupački filmski festival "ProFiFest" trajao je četiri dana, a organizator manifestacije je Film klub Prokuplje uz podršku Ministarstva kulture, Grada Prokuplja i Doma kulture u tom gradu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: