Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:59, 8. 7. 2019.

| Kultura

Kreativni italijanski džezeri sa poznatim saksofonistom sviraju na "Nišvilu"

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
David Murray
Poznati saksofonista i kompozitor specijalni gost italijanskog benda na niškom džez festivalu; foto: Fabrice Monteiro

Džez poslastica na otvaranju ovogodišnjeg niškog džez festivala - tako iz Nišvila najavljuju nastup italijanskog sastava Lydian Sound Orchestra, jednog od najoriginalnijih i najkreativnijih džez bendova, koji će 8. avgusta nastupiti sa poznatim saksofonistom i kompozitorom Dejvidom Marejem.

Italijanski džezeri slave 3 decenije postojanja, a njihov specijalni gost u Nišu biće, najavljuju organizatori, istinska legenda i dobitnik Gremija, ali i saksofonista, kompozitor i aranžer Dejvid Marej.

Njega ubrajaju u muzičare koji se u džez istoriji mogu pohvaliti produktivnošću i raznovrsnošću umetničkog izraza.

Od 1975. godine, kada je kao dvadesetogodišnji student stigao u New York, krenuo da upija energiju tamošnje scene, druži se i svira sa tada već velikim imenima free scene (Don Cherry, Anthony Braxton, Julius Hemphil) – pa do danas, Murray je objavio više od 150 albuma pod svojim imenom i još preko stotinu kao gostujući muzičar. Međutim, čak impresivinije od brojki je to što je kao tenor saksofonista usavršio prepoznatljiv pristup improvizaciji koja čak i u "najslobodnijem letu" pokazuje duboko poštovanje tradicije, i što je u svoje improvizacje uneo beskonačni mozaik muzičkih izazova i istraživanja - kažu organizatori.

Marej je jedan od pionira fuzije world music i džeza krajem devedesetih, kažu da je na početku bio pod uticajem free jazz muzičara, a da je kasnije postao raznorsniji, kako u sviranju, tako i u komponovanju.

Posle prve evropske turneje 1976. godine osniva ansambl sastavljen samo od saksofona, pisao je muziku za film, pozorište i plesne grupe, a napisao je i dve opere.

Poslednjih godina skrenuo je pažnju i mlađe publike saradnjom sa soul pevačicom Macy Gray. Ona ga je prvo zamolila da za njen album Covers rearanžira pesmu Love Lockdown (koju originalno peva Kanye West), da bi za nju napisao i niz originalnih hitova. Na kraju ju je uključio u svoj big band projekt koji je uspešno predstavljen na vodećim jazz festivalima. Macy Gray je kao gost bila uključena i u najnoviji Davidov projekat Infinity Quartet - dodaju.

italijanski bend Jedan od najoriginalnijih bendova na otvaranju "Nišvila"; foto: Pino ninfa Marej će nastupiti sa italijanskim bendom Lydian Sound Orchestra sa kojim je već sarađivao, a u kome sviraju duvači uz ritam sekciju i nešto su između combo postave i big benda. Ovaj bend je 1989. godine osnovao Rikardo Bracale - kompozitor, aranžer, dirigent, pijanista, profesor, esjista i umetnički direktor festivala New Conversations – Vicenza Jazz.

Aktuelnu postavu čine Robert Bonisolo, Mauro Negri i Rossano Emili (saksofoni i klarineti), Gianluca Carollo (truba), Roberto Rossi (trombon), Glauco Benedetti (tuba), Paolo Birro (klavir), Marc Abrams (bas) and Mauro Beggio (bubnjevi) i Vivian Grillon (vikal i rep) - navode iz Nišvila.

Repertoar ovog sastava iz Nišvila opisuju kao "optimalan", jer izvode originalne kompozicije, ali i efektne obrade bebop, swing i new orleans velikana, dok je sve protkano i zdravom dozom humora.

Bolji poznavaoci džeza čak iako do sada nisu čuli ništa od ovog ansambla, već iz naslova poput: A night with Anisia, Queen Porter March, Bout round midnight, St. Louisine double blues, All the things we would to be, Les feuilles (de grand arbes) ne peuvent pas moire, mogu steći (ispravan) utisak o "metodu" rada ovog ansambla - ističu.

Objavili su dvadesetak albuma, godinama se nalaze na vrhu uglednog italijanskog magazina Musica Jazz, a njihove poslednje "titule" su za grupu godine 2016. i 2018. godine.

Podsetimo, Nišvil se ove godine održava od 8. do 11. avgusta u niškoj Tvrđavi, a osmislili su i novu hip-hop binu koja će se nalaziti na prostoru Midnight Jazzdance stejdža koja će biti "aktivna" od ponoći i na kojoj će dominirati organski crni plesni zvuk.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: