Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:56, 27. 2. 2020.

| Kultura

Kritika nebrige o kulturnom nasleđu kroz fotografije građana na izložbi u Pirotu

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
Muzej-Ponisavlja.jpg
Muzej Ponišavlja organizovao je ovaj konkurs 17. put; foto: JV

Od preko 200 fotografija koje su autori poslali na konkurs “(Ne)briga o kulturnom nasleđu” najboljih 30 biće izloženo od 27. februara u Muzeju Ponišavlja u Pirotu. Kako kažu u Muzeju, najviše fotografija ukazuje na negativne primere, odnosno nebrigu prema spomenicima i drugom kulturnom nasleđu.

Prema rečima kustosa Muzeja Ponišavlja Tatjane Karanović ovogodišnji konkurs izazvao je veliku zaineresovanost među ljubiteljima fotografije, a pored autora iz Pirota koji su najbrojniji, fotografije su stizale i iz Niša, Leskovca, Mladenovca, Raške.

Većina prijavljenih autora akcenat skreće na nebrigu o kulturnom nasleđu. Svake godine šaljemo poruku da se ipak okrenemo brizi, da se pokažu ti pozitivni primeri pokažu, međutim to je valjda u ljudskoj prirodi. Više ide ta neka kritika nego pokazivanje nekih motiva koji se odnose na brigu - objašnjava Tatjana Karanović.

Ona napominje da je konkurs u početku bio inspirisan Danom zaštite spomenika kulture, a da je kroz godine dobio nov oblik. Objašnjava da sada autori imaju slobodu da fotografijom ukažu na aktuelne probleme i prikažu objekte koji su vredni pažnje i koje treba sačuvati.

Meni je ovde bila namera da pošaljem fotografije koje pre svega imaju dokumentarističku vrednost. Moja želja je da skrenem pažnju na nebrigu čitave zajednice o nečemu što je po mom sudu odavno trebalo da bude zaštićeno kulturno dobro - kaže jedan autor iz Niša.

Pri izboru fotografija, kaže, ne stavlja se fokus na kvalitet fotografije, već na prikazivanju stava.

Fotografije koje su do sada dobijale nagradu nisu savršene i nije to osnovni motiv, nego ipak priča između brige i nebrige, između tog utiska koji fotografija ostavi i njene poruke - ističe Karanović.

Ovogodišnji žiri čine Dragana Đorđević, Tatjana Karanović i Aleksandar Ćirić, a oni su od preko 200 fotografija izabrali 30 koje će se naći u postavci, a autori najboljih će biti novčano nagrađeni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: