Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:00, 14. 2. 2023.

| Kultura

Kroz stilove i periode - arhitektonski DNK grada Niša

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
arhitektura 27 (1)
Palata Andonović kao arhitektonski dragulj Niša; foto: JV / Vanja Keser

“U Nišu ima objekata koji bi mogli da se ne postide i da su u bilo kom evropskom gradu” - navodi arhitekta Zoran Čemerikić. Arhitektonsku raznolikost grada primećuju i laici u toj oblasti, a on kaže da je Niš arhitektonski bogat, bez obzira na veliki broj građevina skromnijeg izgleda iz perioda socrealizma. Kao naročito vredne izdvaja Gradsku kuću i Palatu "Andonović" u Obrenovićevoj.

arhitektura 24 (1) Francuski institut; foto: JV / Vanja KeserZgrada Radio Niša, nekadašnji Grčki konzulat, Narodni muzej, gimnazije “Stevan Sremac” i “Bora Stanković”, Francuski institut i glavna Pošta - samo su neki od 100 objekata izgrađenih nakon oslobođenja od Turaka, koje je Društvo arhitekata Niša svrstalo u najznačajnije u svom Vodiču.

Čemerikić kaže da su se u Nišu pratile tendencije u evropskoj arhitekturi i da otuda potiče raznolikost stilova, kao i da je najviše objekata izgrađeno u posleratnom periodu.

Niš je jedna izložba različitih arhitektonskih stilova na otvorenom. Pravog klasicizma nema puno, ali ima jako lepih objekata, poput onog gde je gradonačelnik, to je nekadašnja banka. To je neki francuski klasicizam. Izdvojio bih i čuvenu Palatu "Andonović" u Obrenovićevoj - navodi on.

arhitektura 17 (1) Grčki konzulat; foto: JV / Vanja KeserNajviše se u Nišu, dodaje, gradilo u šestoj, sedmoj i osmoj deceniji prošlog veka. Šezdesetih godina je stanogradnja doživela ekspanziju, skromnije se projektovalo i nije bilo dekoracija na fasadi.

Neki to zovu socrealistička kultura. To nije stručni termin, ali jeste u duhu tog vremena - zaključuje Čemerikić.

Ono što karakteriše Niš, između ostalog, jeste industrijska arhitektura, gde su značajniji primeri kompleksi nekadašnje Elektronske industrije i fabrike duvana.


Arhitektonsko bogatstvo centra grada

gradska kuca u nisu 1, jun 2022, foto jv ljubica jocic Gradska kuća; foto: JV / Ljubica JocićOsim Gradske kuće, koja je inače počela da se gradi kao šegrtski dom, u Vodiču su kao arhitektonsko blago užeg centra navedeni Učiteljski dom čuvenog niškog arhitekte Julijana Djupona, ali i Narodno pozorište ruskog arhitekte Vsevoloda Tatarinova.

Zgrada u kojoj je sada H&M, priča Čemerikić, više puta je menjala izgled i namenu. Kaže da je to prava šteta jer je bila odličan primer rane moderne. Sliku centra grada formiraju i Dom Vojske i hotel Ambasador, kao objekti internacionalnog stila, ali i Prehrambeno-hemijska škola, koja asocira na balkansku arhitekturu.

dom zdravlja nis decije Dom zdravlja Niš; foto: JV / Ljubica JocićNaročito specifična građevina u Nišu jeste Dom zdravlja, za koji Čemerikić kaže da sa svojim panoima od specijalne plastike pripada savremenoj arhitekturi sa posebnim estetskim kvalitetima, koji se mnogima dopadaju, a mnogima ne.

Sa druge strane, Hirurška klinika u krugu Vojne bolnice ima elemente nacionalnog stila, dok je Stomatološki fakultet primer posleratne moderne.


Niš posle oslobođenja od Turaka počeo da poprima obrise evropskog grada

Tvrđava Niš Niška Tvrđava; foto: JV / Ljubica JocićMeđu sačuvanim objektima iz perioda turske vladavine su Bali-begova džamija, Hamam i sama Tvrđava. Niš je nakon oslobođenja 1878. urbanistički počeo drastično da se menja, kaže Čemerikić, pa je od kasabe krenuo da poprima obrise evropskog grada.

Ulice su proširivane, pojedine građevine su rušene i počela je gradnja javnih objekata - pre svega, kasarni, bolnica i škola. Iz tog perioda očuvana je zgrada Banovine.


Rana moderna, secesija, građanska i balkanska arhitektura u Nišu

arhitektura 32 (1) Kuća Stambolijski; foto: JV / Vanja KeserIzgradnja privatnih stambenih zgrada u Nišu kreće početkom 20. veka, kada su građanske porodice gradile za svoje potrebe. Vreme pre rane moderne, prve dve decenije 20. veka, karakteriše upravo gradska ili građanska arhitektura.

Objekti karakterističnog balkanskog stila, sa kamenim postamentom i drvenom gornjom konstrukcijom, pokriveni ćeramidom, retki su u Nišu, jer je vrlo malo takvih sačuvano.

arhitektura 6 (1) Sud u Nišu; foto: JV / Vanja KeserČemerikić kao objekte balkanskog stila izdvaja kuću "Stambolijski", gde je istoimeni restoran, koja je obnovljena po uzoru na originalnu, kao i kuću porodice Mišić kod Suda, pomalo nepristupačnu i “uvučenu”.

Upravo zgrada Osnovnog i Višeg suda primer je iz perioda secesije. Kako pojašnjava Čemerikić, reč je o zanimljivom pokretu koji teži da se odvoji od klasičnih stilova, a tu spada i jarko žuta zgrada pored Narodne biblioteke, ali i Sinagoga.

Zgrada Suda je obnovljena i potpuno rekonstruisana. Imala je prizemlje i prvi sprat, a onda je vrlo vešto podignuta kula sa satom i dodat je još jedan sprat. Sinagoga je neobična, “odskače” malo i jeste na neki način i moderna - ističe Čemerikić.

sinagoga Sinagoga; foto: JV / Vanja KeserKao najistaknutijeg arhitektu perioda rane moderne izdvaja Aleksandra Medvedeva, koji je u Nišu projektovao zgradu Gradske uprave u Nikole Pašića i takozvani Šegrtski dom u Balkanskoj.

Radio je Medvedev projekat i za nadgradnju tornja Saborne crkve, koja je građena još u vreme turske vladavine i koja je delo Andreja Damjanovića.

arhitektura 51 Zoran Čemerikić o arhitektonskim stilovima u Nišu; foto: JV / Tamara RadovanovićU vreme rata sve se prekida, a onda se nastavlja moderna arhitektura, ali sa novim karakteristikama, priča Čemerikić.

Bila je to svedena arhitektura, jednostavna i racionalna, bez ukrasa, takvo je bilo vreme, ali tako se i u svetu radilo. Ipak, ona u Nišu ima dobrih primera, jer se sve razvijalo, čitavi blokovi su se rušili, nove stambene zgrade su se gradile, ali i javni objekti, grad je dobijao lepši izgled. Tu je najznačajniji beogradski arhitekta Mihajlo Mitrović - kaže on.


Siva estetika brutalizma i bekstvo od arhitekture koja “nema dušu”

soliteri Tri solitera; foto: JV / Tamara TasićSedamdesetih i osamdesetih godina 20. veka, nove tehnologije, materijali i montažna gradnja donose promene. Menja se arhitektonsko oblikovanje i javlja se potreba za velikim brojem stanova. Periodu montažne gradnje pripadaju i tri solitera u Durlanu.

Sedamdesetih se pojavljuje beton na fasadama, a osamdesete već dobijaju neke druge karakteristike i donose goli beton u sivoj boji sa nekim minimalnim profilacijama i dekoracijama. Tu počinje opeka da se radi na fasadama i neka toplija arhitektura od betonske - priča Čemerikić.

Pozorište lutaka Pozorište lutaka; foto: JV / Ljubica JocićZa te dve decenije upotrebljava se izraz brutalizam, a primeri su Pozorište lutaka i zgrada Aerodroma. Estetika se tada svodila na sivi, armirani beton.

Čemerikić navodi da su devedesete svetu donele postmodernu, kao pokušaj bekstva od hladne moderne arhitekture, za koju su neki smatrali da nema dušu i da je previše jednostavna. Tada su u Nišu izgrađeni Dušanov bazar i Kalča.


Devastirane vile u Niškoj Banji

arhitektura 42 (1) Devastirani objekti u Niškoj Banji; foto: JV / Vanja KeserNiška Banja puna je lepih primera moderne, priča Čemerikić, jer su tamo bogate Nišlije gradile vile kada je počeo da dolazi Kralj Aleksandar.

Najistaknutiji primeri su hotel Milenković, kasnije Partizan, koji je već dugo devastiran i gde je pre nekoliko godina izbio i veći požar. Tu je i Zelengora, Vila "Živković", kao i Vila "Ristić" u stilu klasicizma.


Kako je danas?

arhitektura Niš arhitektonski raznolik; foto: JV / Vanja KeserZgrade u Staroj železničkoj koloniji zidane su za radnike Železnice tridesetih godina i imale su prizemlje i jedan sprat. Pre oko 15 godina su dograđene i dobile su još po dva sprata. Takvi, arhitektonski ne previše značajni objekti, jednostavni, sa niskim plafonima, u Nišu su ranije dosta građeni, priča Čemerikić. Zgrade danas niču na svakom koraku, ali on smatra da se ipak brine o estetici.

Investitori danas svakako gledaju da dobiju što veću površinu, ali se projektuje, u smislu oblikovanja i primene materijala, sasvim drugačije nego u tom posleratnom periodu - poručuje Čemerikić.

arhitektura 52 "Danas se retko ko izdvoji"; foto: JV / Tamara RadovanovićZgrade koje se u poslednje vreme zidaju po Nišu opisuje kao korektnu arhitekturu, u kojoj se eksperimentiše bojama, ali gde se retko ko izdvaja u odnosu na druge.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milos

    09:56 // 16. 2. 2023.

    Nis je bila palanka do pre 40-50 godina, malo veca varos. I onda se razvio zbog elektornske, masinke i jos par fabrika. Ima nekih objekata koji su vredni paznje, ali daleko od obrisa Evrope. Dusanova i Vozdova ulica: sve prizemni oronuli objekti, a centar grada. I nemojte da prozivate arhitekte i urbaniste, politicari odredjuju pravila igre, kao i u svim sferama

  • Mika

    03:07 // 15. 2. 2023.

    "arhitektonski DNK" Nisa??Ne zasmejavajte nas.Ovo je i dalje kasaba!Sad jos vise nego pre.Sve klasicno i vredno,staro,ocito,sto je moglo da se unisti-unisteno je.Ili u ratovima,ili nedavno bahatim rusenjem i menjanjem starih zdanja zahvaljujuci novokomponovanim investitorima."grad" Nis sada ima IZUZETNO mutiran arhitektonski DNK.Bivsi urbanisti/arhitekte Zavoda za Urbanizam se u grobovima okrecu.

  • Milos

    23:57 // 14. 2. 2023.

    Svaka cast ovako dobar tekst da se napise. Tema odlicno obradjena, citkost, jasnoca, fotografije koje prate, ugodno dugacki pasusi. Ne znam ko je Tamara Radovanovic ali bravo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: