Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:17, 5. 11. 2018.

| Kultura

Krsta Popovski dobitnik nagrade "Stevan Sremac"

Autor:J. V. Izvor:Južne vesti
Krsta Popovski
Popovskom će nagradu uručiti na "Danima Stevana Sremca" Foto: Screenshot FB page Krsta Popovski

Roman Ina koji se bavi temom izmeštanja i gubitka identiteta književnika Krste Popovskog, dobitnik je nagrade Stevan Sremac za 2017. godinu. Žiri je u ovoj odluci bio jednoglasan, iako je na konkurs pristiglo više od 70 proznih naslova.

Popovski u svom romanu, kako navode u obrazloženju, gradi sliku nemaira i preispitivanja savremenog čoveka. Ina Najbolji roman u 2017. po odluci žirija; Foto: Korice knjige "Ina"

Poput svojih grotesknih junaka, i autor u svom pripovedanju prelazi različite granice kako bi čitaocima pružio intenzivan i često šokantan doživljaj sveta. Pripovedajući provokativno, stilski precizno, Popovskom uspeva da, oslanjajući se na suptilne intertekstualne aluzije, ispriča zanimljivu i istovremeno smisaono bogatu priču. Po inspiraciji i kritičkom odnosu prema stvarnosti roman Ina ostaje na tragu poetike Stevana Sremca. Sve navedeno ovu knjigu svrstava u sam vrh ovogodišnje prozne produkcije - navodi se u obrazloženju žirija.

Inače, da upravo Popovski bude laureat nagrade Grada Niša, odlučili su predsednica žirija profesorka Jelena Jovanović, kao i članovi Adrijana Marčetić i Enes Halilović, dok su u užem izboru bili i romani Žena iz Huareza Uglješe Šajtinca, Naknadne istine Darka Tuševljakovića i Veliko spremanje Branka Anđića. Roman Ina je inače izdala Laguna.

Kako navode iz Niškog kulturnog centra, nagrada koja se sastoji iz plakete i novčanog iznosa, biće dodeljena Popovskom tokom manifestacije Dani Stevana Sremca koja se održava u Nišu svakog novembra.

Krsta Popovski je, navodi se u njegovoj biografiji, rođen u Skoplju. Diplomirao je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu. Jedan je od osnivača i glavni urednik časopisa za književnost i likovnu umetnost Zvono, redaktor u redakciji knjiga Službenog lista, a potom urednik u leksikografskoj redakciji Službenog glasnika. Sada je urednik u Izdavačkoj kući Klett.

Objavio je četiri knjige poezije - Dvoglasja 1994. godine, Paganalije 1996, Iskušenja 1999, i Savez (spev), 2002 godine.

Objavio je i romane Tata 2008. godine, tri godine kasnije Ej, 2012. godine Sudbine, a 2014. Trudovi. 2017. u izdanju Niškog kulturnog centra objavljena mu je zbirka priča Nedela.

Na konkursu za Ediciju Istok - Zapad 2010. godine pobedio je s romanom Ej. Potom je u oktobru 2011. sa istim rukopisom osvojio nagradu koju dodeljuje književna grupa Proza na putu i izdavačka kuća Mono i Manjana, ušao u uži izbor za NIN-ovu nagradu, kao i u najuži izbor za nagradu Srpskog književnog društva Biljana Jovanović i Zlatni suncokret.

Rukopis romana Trudovi ušao je u najuži izbor za Nagradu Miroslav Dereta 2011. godine.

Osim poezije i proze, Krsta Popovski autor je dve drame - Žestina i Fra Vidoje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: