Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:20, 12. 8. 2023.

| Kultura

Kubanski i džez zvuci, militantni rep i promocija filma o Gruu treće večeri "Nišvila"

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
NIšvil 2. (6)
6 nastupa na glavnim binam i 20 nastupa na ostalim očekuje posetioce treće večeri "Nišvila"; foto: Vanja Keser

Posetioci pretposlednje večeri Nišvila imaće prilike na glavnoj bini da prisustvuju kubanskim i džez zvucima, ali i da čuju Asian Dub Foundation, koji su uz Eurocubans, označeni kao hedlajneri treće večeri. Pored glavnog programa, posetioce očekuje još 20 nastupa na ostalim, besplatnim binama, dok će na Hip-Hop bini biti premijerno prikazan film o reperu Daliboru Andonovu Gruu.

Koncertom kvarteta Bojana Cvetkovića od 19:30 zvanično će početi treće veče Nišvilovog programa. Njihov repertoar, će, kako kažu, biti zasnovan na autorskim pesmama i posebnim aranžmanima određenih džez standarda.

Nakon toga uslediće takođe nastup kvarteta Motel Kaiju, koji će publici festivala pružiti svoju viziju džez muzike, sačinjenu, kako su rekli, balansom tradicije i inovacije, dok će publiku posle toga dočeti “haotični” ritmovi isprepletani minimalističkim melodijama benda Brekky Boy iz Austrije.

Eurocubans, čiji će nastup početi, organizatori označili su kao jedne od nosilaca večerašnjeg programa, a pred nišku publiku izaći će 14 kubanskih i evropskih muzičara, sačinjenih na inicijativu slovenačkog perkusioniste Črta Pšeničnika.

Najistaknutiji član benda je Gremijem nagrađavini Huan de Markos Gonzales, koji je postao prepoznatljiv po svom radu sa Buena Vista Social Club-om.

Nakon Kubanaca, uslediće nastup takođe hedlajnera iz Velike Britanije Asian Dub Fondation, za koje kritičari kažu da je “žanr za sebe”. Njihova muzika sačinjena je kombanicijom oštrih “jungle” ritmovam dub bas i gitarskim deonicama, kao i militantnog repa. Inspiraciju kažu da su našli u svojim južnokorejskim korenima, a posetiocima Nišvila će se u 23:50 predstaviti.

Veče na glavnoj bini zatvoriće slovenački Jazz Punt Big Band, koji kažu da je njihova misija da ljubav prema džezu podele publikom i na taj način odaju počast ovom muzičkom žanru.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nbt

    18:30 // 12. 8. 2023.

    Ne kapiram baš kakve veze sad ima kubanska muzika sa džezom da mora svake večeri da bude jedan od nosioca?
    Ne želim da pricam protiv nisville jer treba da ostane jazz festival u Nišu al sam razočaran podilaženju širokim masama sa raznim dubiozama kubancima i slično.

    • Pravi ljudi na pogresnom mestu u pogresno vreme, to su organizatori nisvila

      12:23 // 13. 8. 2023.

      Pa mora da se zarade pare inace od sledece god nema festivala. Za sundaljke koje dovode za n godinu i medijanino "kulturno leto" grad ce vrlo rado da se isprsi ali za jazz nikad. Nekad nisam ni znao da se organizuje jazzvil a sad celu noc treste "zvezde" od pre 30 godine jer samo za njih imaju pare da ih dovedu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: