Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:20, 8. 3. 2023.

| Kultura

Kubanski pijanista Roberto Fonseka otvara “Nišvil” ove godine

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
Roberto Fonseca
Nastupa 10. avgusta u Nišu; foto: Nišvil

Sa svojim orkestrom, kubanski muzičar Roberto Fonseka nastupiće na otvaranju ovogodišnjeg Nišvil džez festivala, 10 avgusta. Organizatori kažu da će muzičar tada predstaviti novi projekat “La Grand Diversion”.

Fonseca je klavirista, kompozitor, aranžer i pevač, a organizatori Nišvila ističu da je jedan od najistaknutijih kubanskih muzičara novog milenijuma.

Roberto Fonseca Predstaviće projekat “La Grand Diversion”; foto: NišvilProjekat “La Grand Diversion”, koji će u Nišu predstaviti publici, kako kažu, spaja muziku, scenografiju, koreografiju i video-snimke u pozadini.

Svojevrsni je omaž čuvenom klubu “Cabane Cubaine”, u koji je tridesetih godina prošlog veka dolazio ceo Pariz da sluša fantastične kubanske muzičare i pleše mambo, rumbu ili salsu - navode organizatori.

Inače, Roberto Fonseka rođen je 1975. godine u San Migel del Padronu, jugoistočnom predgrađu Havane, gde je i odrastao. Otac mu je bio bubnjar, a majka čuvena pevačica Bolera.

Bubnjeve je počeo da svira sa četiri godine i nastupao sa bendom koji je izvodio pesme Beatles-a. Prvi ozbiljniji nastup imao je kao 15-godišnjak, na festivalu Jazz Plaza u Havani. Diplomirao je kompoziciju.

Njegov klavirski stil karakteriše izuzetan i snažan temperament, ali i prefinjost koja ide do lirizma. Njegov muzički ukus je uvek bio eklektičan: slušao je (a uspešno i svirao) i hard rok, američki džez (prvi uzori su mu bili Herbie Hancock, Keith Jarret, Oscar Peterson), fank i soul, afričku i brazilsku muziku, rege, elektronsku muziku, hip-hop, ali i klasike poput Mocarta, Šopena i Betovena - kažu iz Nišvila.

15 godina je bio član progresivne džez grupe Temperament na Kubi, sa kojom je snimio i album “En El Comienzo”, koji je proglašen za tamošnje najbolje džez izdanje.

Prvi album pod svojim imenom objavio je 1999. godine, komponovao je muziku za jedan francuski film, a muzička javnost fokusirala se na njega 2001. godine, kada je u trupi “Buena Vista Social Club” seo u klavirsku stolicu umesto čuvenog Ruberna Gonzalesa.

Organizatori izdvajaju njegove solo albume “Zamazu” i “Akokan”, kao i “Yo”, koji je bio nominovan za nagradu Grammy.

Na tom albumu je gostovala i čuvena kantautorka i gitaristkinja Fatoumata Diawara, sa kojom je posle nastupao u prestižnim svetskim dvoranama i 2015. godine snimio album uživo “At home”, na čuvenom džez festivalu Marciac u Francuskoj. Na kasnijim albumima, između ostalih, gostovali su mu Joe Lovano, Ibrahim Maalouf, Mayra Andrade, Raul Midon - navode organizatori.

2019. godine dobio je orden "Vitez umetnosti", najviše francusko priznanje za kulturu i umetnost.

Podsetimo, prodaja ulaznica počela je 10. februara, nešto kasnije nego ranijih godina zato što je bilo neizvesno da li će Festival ostati u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Filozof

    12:07 // 9. 3. 2023.

    Ja sam cuo da je na zatvaranju Pedja blizanac....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: