Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:02, 15. 2. 2019.

| Kultura

Kultni soul saksofonista na otvaranju "Nišvila"

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
marceo parker
Nastupao sa velikim imenima, ali ima i uspešnu solo karijeru; foto: Nišvil promo

Američki fank, soul i džez saksofonista Maceo Parker nastupiće sa svojim sastavom prve večeri ovogodišnjeg Nišvil džez festivala, u četvrtak 8. avgusta. Organizatori niškog džez festivala ističu da je Parker nekada bio najviše poznat najviše kao član čuvene duvačke linije grupe Džejms Brauna, ali da se poslednjih decenija pridružio plejadi najvećih soul umetnika.

76-godišnji saksofonista ušao je u svet muzike zahvaljujući starijem bratu Melvinu koga je u svoj bend želeo čuveni Džejms Braun, ali je pristao da angažuje i Marcea. Šest godina kasnije braća Parker i još nekoliko članova Braunovog benda napustili su sastav i formirali svoj bend, ali se Marceo nakon 2 godine pridružio Džejmsu, da bi ga opet napustio i pridružio se drugoj legendaranoj fank – soul grupi Parliament Funkadelic.

Od devedesetih počinje izuzetno uspešnu solo karijeru. Već prvi album iz tog perioda Roots Revisited proveo je 10 nedelja na vrhu Billboard Contemporary Jazz Charts. Još tada je njegov bend nazvan “najveći mali funk orkestar na svetu“ ili „million-dollar support band” - navode iz Nišvila.

Od kraja devedesetih je snimao i nastupao na koncertima sa Princom, a na listi poznatih umetnika sa kojima je sarađivao su i Rej Čarls i grupe Jane’s Addiction, Red Hot Chili Peppers, Dave Matthews Band...

Parkerov album Rootsa&Grooves sa nemačkoim WDR big bendom, koji je posveta velikom Rej Čarlsu osvojio je nagradu “Jammie“ kao najbolji džez album 2009. godine.

Iako ima blizu 80 godina aktivno svira i nastupa, pa godišnje održi i preko 290 koncerata širom sveta.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: