Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:16, 31. 7. 2019.

| Kultura

Kvartet Ratka Divjaka sutra pravi uvertiru pred početak "Nišvila"

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
Ratko Divjak
Počinje muzički program "Nišvil"; foto: Nišvil

Muzički program ovogodišnjeg niškog džez festivala nezvanično će početi već sutra, u četvrtak 1. avgusta, najavljuju organizatori, a ispred Džez muzeja zasviraće kvartet Ratka Divjaka. Početak je u 19:30 kada će uvertiru Nišvilu i poznatom bubnjaru napraviti i duo koji čine Anđelija i Nikola i sastav Trademarks.

Pred zvanični početak festivala, koji je najavljen za četvrtak, 8. avgust, uvertiru u velikom stilu, kako najavljuju, napraviće legendarni bubnjar koji je prvi značajniji angažman imao u legendarnim Osiječkim Dinamitima, u kojima su svirali Dado Topić i Josip Boček.

Divjak je završio džez bubnjeve na akademiji u Gracu, a po dolasku u Zagreb krajem šezdesetih, kažu organizatori, bio je stalni bubnjar raznih postava koje je vodio Boško Petrović sa kojima je nastupao na međunarodnim džez festivalima u Pragu, Montreuksu, Budimpešti, Beču, Berlinu i Ljubljani.

U Zagrebu je snimao sa Leom Wrightom i Slideom Hamptonom, a sa trijom Tihomira Popa Asanovića nastupio je na međunarodnom džez festivalu u Segedinu. Saradnju sa Topićem nastavio je u grupi Time sa kojom je snimio nekoliko albuma (uključujući legendarni “prvi”), a bio je član mnogih značajnih jazz rock postava: September, sastavi Tihomira Pop Asanovića, Sončna Pot… Punu afirmaciju kao džez bubnjar stekao je u Ljubljani gde postaje član Plesnog orchestra Radio Televizije Ljubljana (kasnije Big Band RTV Slovenije) i nastupa širpm Evrope sa mnogim gostima – svetskim džez zvezdama - dodaju organizatori.

Sa njim će u kvartetu nastupiti i klavirista Milan Stanislavljević, saksofonista Adam Klem i kontrabasista Fedor Ruškuc. Iz Nišvila kažu da im je zajedničko što su svi rodom iz Srbije, ali su svoje karijere nakon studija džeza u Gracu imali u Sloveniji, Austriji i Nemačkoj.

Milan Stanisavljević je rodom iz Kragujevca, a između ostalog svirao je u kvartetu Stjepka Guta i sa gitaristom i muzičkim direktorom banda Amy Winehouse. Od 2012. radi kao profesor džez klavira na Konzervatorijumu za muziku i baletsku umetnost u Ljubljani.

Novosađanin Adam Klem je magistrirao džez saksofon u Gracu, a još za vreme studija je dobio stipendiju austrijskog ministarstva kulture za usavršavanje na prestižnoj Sibelius akademiji u Helsinkiju. Nastupa je sa vodećim austrijskim muzuičarima a na spisku velikana sa kojima je sarađivao su i Dennis Rowland, Gianni Basso, Lee Harper Little Big Band, Karl Ratzer, Barbara Hendriks, Ladislav Fidri… - navode organizatori.

U bendu je još jedan Novosađanin, kontrabasista Fedor Ruškuc, a nakon diplomiranja je počeo saradnju sa velikim brojem ansambala i muzičara kao što su Keith Copeland, Dennis Rowland, J. D. Walter, Bernd Konrad, Uwe Plath, Ferenc i Magnus Mehl, Ryan Carniaux… Osvojio je brojne nagrade na internacionalnim takmičenjima, dodaju, a 2008. na takmičenju "Jimmy Woode Award" je proglašen za najboljeg basistu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: