Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:01, 13. 9. 2016.

| Kultura

LIFFE počinje evropskom premijerom filma Slavka Štimca

Autor:D. MarinkovićIzvor:Južne vesti
LIFFE festival
I evropske premijere na 9. LIFFE festivalu

U Leskovcu je sve spremno za deveti po redu Festival filmske režije LIFFE, a skoro sve karte za filmove koji se prikazuju i u takmičarskom i u revijalnom delu su rasprodate.

Cena karata je gotovo simbolična – 150 dinara, a za film „Ime: Dobrica, prezime: nepoznato“, Srđe Penezića, koji otvara festival u Narodnom pozorištu, ulaz je besplatan.

Tražili smo da se povuku karte za prvu predstavu i odlučili da ona bude besplatna, samo se bojimo da neće biti mesta za sve zainteresovane - kaže Sanja Conić, direktorka LKC-a.

Otvaranje festivala, kada će glumcu Slavku Štimcu biti uručeno specijalno priznanje za promociju srpskog filma, zakazano je za večeras u 19 sati u pozorištu, a prethodno će glumac Miki Manojlović prisustvovati promociji svoje knjige “A ko si ti” u LKC-u, s početkom u 17 sati.


Iz Leskovca oštro pismo ministrima kulture iz regiona - ne skupljajte jeftine poene

Darko Bajić Jeftinom demagogijom političari ostavljaju teret budućim generacijama; Darko Bajić, foto: N1Umetnički direktor ovog festivala reditelj Darko Bajić rekao je  za N1 televiziju da će leskovački LIFFE festival okupiti veliki broj reditelja iz regiona, koji će uputiti pismo ministrima kulture zemalja bivše Jugoslavije u kojem će zatražiti da se osnuje fond koji bi pomogao promociji filmova u regionu, na kraju krajeva u Evropi i svetu.

Širenjem kulturnog prostora reditelju su došli do do kvalitetnijeg izbora glumaca, ekipe i umetničkih saradnika. Kulturni radnici u regionu moraju da shvate da političke tenzije između zemalja bivše Jugoslavije ne mogu da se pravdaju predizbornom kampanjom. Ostavićemo taj balast generacijama koje dolaze. Čini mi se da postoji način da se opravdavamo time što postoje predizborne kampanje. A koga oni to privlače? Računaju na ogromnu ciljnu grupu koja će im doneti glasove - upozorava Bajić.


Evropska premijera "Dobrice"

Srđa Penezić je scenarista i reditelj ove, kako je sa predstavio „bajke za odrasle o tome kako bi život mogao da bude lep kada čovek ne bi bio čoveku vuk“, a uloge tumače Slavko Štimac, Hana Selimović, Helena Jakovljević, Mirjana Joković, Bogdan Diklić, Renata Ulmanski, Miodrag Mrgud Radovanović, Marko Baćović, Milan Caci Mihajlović, Rada Đuričin, Bojan Dimitrijević, Sergej Trifunović, Vladislava Milosavljević, Branislav Lečić, Gordana Đurđević Dimić i Nebojša Dugalić (kao narator). Dobrica Ime: Dobrica, prezime: nepoznato

Inače, producent filma je proslavljeni glumac Slavko Štimac, koji istovremeno tumači naslovnu ulogu u ovom ostvarenju.

Dobricu život nikada nije mazio. Još kao beba je napušten od roditelja i bačen na đubrište. Prvih dvadeset i osam godina svog života provodi uglavnom ili u sirotištu ili u zatvoru. Ipak, da li zato što je prvih par godina svog života proveo sa ljudima koji su ga zaista neizmerno i bespogovorno voleli ili zato što je to njegova priroda, on bira da u ljudima vidi samo dobro. Ili, tačnije, on to ne bira, nego je jednostavno takav, i kao takav ide kroz život. Ljudi se često smeju njegovoj naivnosti, ali uskoro svako ko sa njim dođe u kontakt oseća da je u pitanju čovek kakvog nikad nije sreo i kakvog zaista vredi sresti. Tada se Dobrica zaljubljuje u ženu sa dna životne lestvice, prostitutku i narkomanku, koja čak i dete zloupotrebljava da izvuče pare od njega… Iako su izgledi da ova veza uspe naizgled ravni nuli, Dobrica odlučuje da ne digne ruke od žene koju voli - piše u zvaničnom opisu filma.

Svetska premijera filma je bila na Filmskom festivalu u Montrealu 26. avgusta, gde se nadmetao u programu World Competition. Evropska premijera ga je dočekala u Leskovcu.

Večeras je na programu i hrvatski kandidat za oskara, višestruko nagrađivani film "S one strane" Zrinka Ogreste, koji će biti prikazan od 21 h u bioskopu LKC.

Ceo program festivala možete pogledati - ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: