Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:49, 27. 8. 2016.

| Kultura

Lauševiću glavna nagrada niških “Filmskih susreta”

Autor:N. MarkovićIzvor:Južne vesti
filmski
Laušević prvi izbor žirija, ali i prvi izbor publike; foto: Vanja Keser

Pored velike ljubavi i energije niške publike koje su mu pružene prethodnih dana, nagrada za Glumca večeri i Glumca festivala, Žarko Laušević iz Niša nosi i prvu nagradu “Filmskih” - gran-pri “Naisa”.

Dodelom zvaničnih festivalskih nagrada i emitovanjem dokumentarnih filmova “Lutajuća srca – arhiv emocija“ i “Radnički je ljubav Niša“ sinoć je na Letnjoj pozornici završen 51. Festival glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma.

FILMSKI-SUSRETI-ZATVARANJE-FOTO-VANJA-KESER-JV Apsolutni šampion; foto: Vanja KeserOvogodišnji žiri, čija je predsednica glumica Sloboda Mićalović, a članovi još i Tanasije Uzunović i Kalina Kovačević doneo je odluku da glavna festivalska nagrada, gran-pri “Naisa“ ode u ruke Žarka Lauševića za ulogu Mome u filmu “Smrdljiva bajka”.

Stvarno sam uzbuđen i nadam se da mi se Novak ne bi naljutio, jer ovo doživljavam kao drugi Grend slem. Onaj prvi, pre dvadest i tri godine, nisam stigao da primim, ali vi ste bili tu i pomogli ste mi da uspem u nečemu da pronađem neku nadu, a sad ste učinili da poverujem da sam ponovo živ - poručio je Laušević.

FILMSKI-SUSRETI-ZATVARANJE-FOTO-VANJA-KESER-JV13 Đokićeva prima "Caricu Teodoru"; foto: Vanja KeserNagradu “Car Konstantnin“ koja se tradicionalno dodeljuje za najbolju mušku ulogu, sa ovogodišnjh “Filmskih susreta“ odneo je Laza Ristovski koji je tumačio ulogu u Žarka u filmu “S one strane”. Pandan ovoj nagradi, među glumicama, nagrada “Carica Teodora“ pripala je glumici Jeleni Đokić koja je nagradu posvetila svojim roditeljima.

Povelje za izuzetnu mušku i izuzetnu žensku ulogu dobili su Mirjana Karanović za ulogu Milene u filmu “Dobra žena” kao i Vuk Kostić za rolu Obrada u filmu “Igra u tami”.

Jedna od nagrada koja izlazi iz okvira festivala, jer se na festivalu glavne nagrade dodeljuju isključivo domaćim glumcima, jeste prateća nagrada za strane glumce. Ovu titulu ponela je Ksenija Marinković za ulogu Vesne u filmu “Otdžbina”.

FILMSKI-SUSRETI-ZATVARANJE-FOTO-VANJA-KESER-JV8 Najbolja ženska epizodna uloga za Tamaru krcunović; foto: Vanja KeserTamara Krcunović ponela je priznanje za najbolju žensku epizodnu ulogu za film “Vlažnost” gde je tumačila Minu. Nagrada za najbolju mušku epizodnu ulogu pripala je Igoru Damjanoviću za ulogu Fadilja u filmu “Igra u tami”.

Niški festival pruža šansu i onima koji u posao filma tek ulaze, pa je možda jedna od omiljenijih nagrada i nagrada za glumca debitanta. Ovo priznanje pripalo je Marti Bjelici.

Konačno, glasovima publike izabrani su i glumac šeste festivalske večeri, kao i glumac festivala, a publika je procenila da su to Vuk Kostić i Žarko Laušević.

FILMSKI-SUSRETI-ZATVARANJE-FOTO-VANJA-KESER-JV22 Selfi za kraj; foto: Vanja KeserU nastavku večeri emitovani su dokumentarni filmovi o jednom od najstarijih muzičkih sastava iz Niša. “Lutajuća srca – arhiv emocija“ donosi priču o nekim minulim vremenima, muzici, nostalgiji...

U sličnom tonu nastavlja da pripoveda i Aleksandar Mihailović u dokumentarnom filmu “Radnički je ljubav Niša“ koji govori o slavnim vremenima “Reala sa Nišave“.

Festival je za sedam dana posetilo više hiljada ljudi, a na pozornici je emitovano čak 14 filmova. Ove godine uveden je i propratni program koji se svakog festivalskog dana odvijao na različitim lokacijama u gradu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Boki

    15:39 // 28. 8. 2016.

    Sasvim zasluženo! Oraganizacija Filmskih susreta bolja nego prošle godine - numerisana sedišta, redovi, komplet ulaznica pristojno izgleda... pozitivan pomak, u pravom smeru ! :)

  • Sale

    10:39 // 28. 8. 2016.

    Tragicna sudbina velikog glumca ! Drago mi je zbog nagrade

  • Bea

    16:16 // 27. 8. 2016.

    Pretpostavili smo

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: