Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:54, 26. 2. 2016.

| Kultura

Legendarni gitarista Al Di Meola otvara “Nišvil”

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
al di meola
Virtuoz na gitari

Prve večeri ovogodišnjeg niškog džez festivala “Nišvil” 11. avgusta nastupiće Al Di Meola - jedan od najpoznatijih gitarista današnjice i pionira džez-roka, kao i fuzije džeza i zvuka Španije i Latinske Amerike.

Ova američki gitarista italijanskog poreka objavio je preko 20 albuma, od kojih mnogi imaju kultni status, a još 1981. godine ušao je u “Kuću slavnih”.

Veliki uspeh stekao je početkom osamdesetih godina prošlog veka kada je bio deo grupe “Guitar trio” zajedno sa gitaristima Pako De Lusijom i Džonom Meklaflinom. Koncerti ovog trija bili su mesecima unapred rasprodati širom sveta.

Kompozicija “Mediteranen Sundance” sa Di Meolinog albuma “Elegant Gypsy” na kojoj je kao gost nastupio čarobnjak flamenko gitare Pako De Lusija smatra se manifestom fuzije džeza i španske tradicionalne muzike - kažu u “Nišvilu”.

Na niškom festivalu Di Meola će nastupiti sa još dva muzičara Peo Alfonsi – gitara i Peter Kaszas – bubnjevi i udaraljke. Njegov nastup u Nišu deo je evropske turneje na kojoj promoviše poslednji album “Elysium”.

Koncertni program osim novih kompozicija sadrži i kompozicije sa prethodnih albuma posvećenih Bitlsima i tango velikanu Astoru Piacoli, ali i posvetu nedavno preminulom magu gitare i Di Meolinom velikom prijatelju Paku De Lusiji - kažu organizatori “Nišvila”.

Al Di Meola je podjednako uspešan i sa električnom i sa akustičnom gitarom, a na spisku imena sa kojima je snimao i nastupao su Karlos Snatana, Stiv Vinvud, Toni Vilijams, Stivi Vonder, Džimi Pejdž, Stiv Vaj….

Nastup Al Di Meole

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: