Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:33, 26. 11. 2015.

| Kultura

Lektira najtraženija u niškoj biblioteci

Autor:J. R, K. Đ, D. Š, M. G. Izvor:Južne vesti
biblioteka
Trećina niških srednjoškolaca ima člansku kartu biblioteke

U Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” u Nišu knjige koje pripadaju lektiri za osnovnu i srednju školu najviše se iznajmljuju, pokazuju podaci ove ustanove. Ipak, bibliotekari napominju da to ne znači da su lektire i najpopularnije štivo.

Šefica odeljenja beletristike u niškoj biblioteci Dragana Najdanović kaže da je među domaćim autorima najčitaniji Filip David, a od stranih Paolo Koeljo.

Dela naših spisateljica Vesne Dedić i Jelene Baćić Alimpić se takođe čitaju, a naročito su popularni romani niških pisaca Dejana Stoiljkovića i Branislava Jankovića - kaže Dragana Najdanović.

Od ukupno 20.305 korisnika biblioteke “Stevan Sremac” njih 4.324 su srednjoškolci, što otprilike čini trećinu svih učenika niških srednjih škola.


biblioteka Mladi često traže knjige koje bi im dale odgovore na njihove dileme i problemeProvocirati čitanje

Prema rečima profesora srpskog jezika i književnosti Valentine Andrejić Ristić da bi đaci više čitali potrebno je razbiti predrasude da je biblioteka mračna i hladna prostorija puna pršnjavih knjiga.

Za motivaciju učenika koristim razna sredstva - film, internet, glumu,novine, filozofiju, igru, zanimljive priče, sopstveno iskustvo, sve što smatram provokacijom za čitanje. Trudim se da učenici ne dožive knjigu kao neko strano iskustvo, nego kao sopstvenu i najintimniju priču - objašnjava Andrejić­ Ristić.

U niškoj biblioteci kažu da bez obzira na veću popularnost interneta i elektronskih knjiga, mladi u Nišu čitaju.

Uloga bibliotekara je velika, da navedu na pravu literaturu. Pristup mora biti i psihološki jer različiti ljudi dolaze - kaže Ivana Stanković, iz marketing službe biblioteke.

To potvrđuje i bibliotekarka Ana Jocić koja kaže da mladi dođu u potrazi za literaturom koja im može pomoći u rešavanju nekog problema.

Uglavnom koriste literaturu za rešavanje nekih svojih ličnih nedoumica. Recimo, vole knjige sa tematikom psihologije, rešavanja sukoba mladalačkih, ljubavnih, vole drame, ali vole i tragedije jer ih zanima kako će se završiti i da li je pametno ljutiti se - kaže Jocić.

Što se tiče lektire najviše se izdaju “Ana Karenjina”, “Seobe”, “Koreni”, “Starac i more”, “Vreme smrti”, “Pop Ćira i pop Spira”, “Tvrdica”...

Ovaj tekst nastao je u okviru projekta Nezavisnog udruženja novinara Srbije "Mladi istražuju javni interes" koji podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: