Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:10, 21. 6. 2022.

| Kultura

Leskovac narednih nedelju dana prestonica stripa, preko 3.000 izlagača

Autor:M. MiitćIzvor:Južne vesti
Balkanska smotra strip autora
Ovogodišnja Balkanska smotra strip autora okupiće preko 3.000 umetnika iz 82 zemlje sveta; foto: B. A.

U prostorijama Leskovačkog kulturnog centra, Narodne biblioteke "Radoje Domanović" i Narodnog muzeja i Osnovne škole ”Josif Kostić” od danas pa do ponedeljka, 27. juna biće održana jubilarna 25. Balkanska smotra strip autora u organizaciji Škole stripa "Nikola Mitrović Kokan". Ove godine na smotri će učestvovati preko 3.000 izlagača iz 82 zemlje sveta, što je dosadašnji rekord.

Svečano otvaranje smotre koje ove godine obeležava četvrt veka postojanja, najavljeno je za petak, 24. jun, za kada je zakazano stripovsko pobratimljenje između Leskovca i rumunskog grada Brašova.

Protokol o saradnji potpisaće predavač u leskovačkoj školi stripa Marko Stojanović i direktor Regionalnog muzeja u Brašovu Nikolae Pepene. Leskovac je jedinstven u istočnoj Evropi po tome što se po stripu pobratimio sa već dva balkanska grada, Sofijom iz Bugarske i Herceg Novim iz Crne Gore, pa će Brašov, koji je faktički centar stripa u Rumuniji, biti treći grad u regionu s' kojim će biti uspostavljena bliža saradnja - kažu iz leskovačke Škole stripa.

Za razliku od prethodnih godina, kada je Balkanska smotra strip autora trajala po tri dana, ove godine će trajati nedelju dana, a posetioci i učesnci će moći da uživaju u raznolikim tribinama, okruglim stolovima, otvaranjima izložbi, demonstracijama crtanja, radionicama, predavanjima, master klasovima, dodelama nagrada pa čak i jednim video-mostom sa strip autorima iz Nigerije.

Ove godine, za razliku od ranijih manifestacija, postoje tri uvodne aktivnosti koje prethodne zvaničnom svečanom otvaranju Smotre u petak 24. juna. U pitanju su dodela nagrade Prijatelj stripa njegovoj ekselenciji ambasadoru Kraljevine Belgije Koenradu Adamu 21. juna u svečanoj sali Grada Leskovca, predavanje i radionica “Ja sam (grafički roman) Akiko” pesnika Stefana Tićmija i Leskovačke škole stripa u Narodnoj biblioteci “Radoje Domanović” 22. juna i otkrivanje murala Darka Nikolića posvećenog Nikoli Mitroviću Kokanu (1933-1997) u Osnovnoj školi “Josif Kostić” 23. juna - navodi se u saopštenju.

Smotra će biti završena 27. juna, jada će škola stripa "Nikola Mitrović Kokan" prirediti stručno vođenje i strip radionicu za oko 120 učesnika Kampa RTS-a, Ministarstva prosvete i Sportskog saveza Srbije za decu iz dijaspore.

Očekuje se i dolazak gostiju iz 50 zemalja sveta, a u okviru festivala biće dodeljene i mnogobrojne nagrade crtačima, ilustratorima, scenaristima i teoretičarima, a u cilju da se pre svega mladi autori ohrabre i da nastave da se bave umetnošću.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: