Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:37, 28. 2. 2024.

| Kultura

Leskovac se ponovo kandidovao za “prestonicu srpske kulture”

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
leskovac obelezje
Kažu da su otklonili nedostatke sa prošlog konkursa; foto: B. S.

Iako zbog nedostatka inovativnosti i utemeljenosti na lokalnim specifičnostima grada, Leskovac nije postao prva srpska prestonica kulture 2023. godine, gradonačelnik Goran Cvetanović odlučio je da se kandiduju ponovo jer su otklonili nedostatke i nemaju prepreka da ovogodišnja titula bude u “njihovim rukama”. Tim povodom ugostili su radnu grupu Ministarstva kulture i informisanja kojoj su predstavili kulturni sadržaj grada.

Predstavnici Komisije su nakon sastanka na kojem su mogli da odgledaju film i prezentaciju zbog čega bi Leskovac trebalo da postane nova prestonica kulture, obišli grad i ustanove kulture.

Rezultati su pokazali da sve institucije kulture u Leskovcu konstantno imaju zapažene rezultate. Naši hramovi kulture – Leskovački kulturni centar, Narodni muzej, Narodna biblioteka, Narodno pozorište, Istorijski arhiv i svi Domovi kulture dobile su novo ruho, nekada zapuštene, danas institucije za ponos - naveo je Cvetanović.

Hvalio je gradonačelnik Muzej, za koji je naglasio da je četiri puta bio proglašen za najbolji u Srbiji, ali i finalista takmičenja za “Muzej Evrope”, a takođe pohvalio se novim trgom, uređenom Gradskom kućom i kućom Koste Stamenkovića.

Dalje je naveo adaptiran Leskovački kulturni centar, pri kome je otvoren Digitalni kulturni centar i posebno naglasio izložbu čuvenog slikara Save Šumanovića.

Među razlozima zbog kojih bi Leskovac trebalo da bude nova prestonica kulture naveo je i Lajf, Ledamus, Fapor i Samit fotografa, kao i gradsku biblioteku koja će ove godine proslaviti 145 godina postojanja.

Biblioteka je još jedna naša institucija za ponos, koja će u tekućoj godini obeležiti 145 godina postojanja prve čitaonice u gradu, kao jedne od najstarijih ustanova kulture, imamo i najbolji Istorijski arhiv, naš Zlatni arhiv. Sa dasaka Narodnog pozorišta, Leskovčanima se prikazuju brojne predstave u izvođenju naših, ali i gostujućih glumaca. Snimljen je i film o našem gradu, o zlatnom dobu Leskovca “Bilo jednom u Srbiji”, koji je dostigao veliki uspeh - naveo je Cvetanović.

Zaključio je da su posle konkursa 2021. godine ostali motivisani da rade na poboljšanju različitih kulturnih dešavanja i time Leskovac postane srpska prestonica kulture.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stranac

    18:35 // 28. 2. 2024.

    Mislite, nekulture, prosetajte gradom, na svakom koraku otpad i smece, baca ko gde stigne, posebno mlade generacije, na svakom uglu mini i maxi deponije,
    briga o ovom gradu njegovih stanovnika je ravan nuli, redak primer mrznje stanovnika prema sopstvenom gradu.

  • Milenko

    10:57 // 28. 2. 2024.

    Kandidovao sam se i ja za Miss sveta, ali mi je rečeno da imam 120kg, rutava leđa, krive noge i nisam odradio depilaciju.
    Svako može da ima nerealne ambicije i da se kandiduje za šta god mu padne na pamet, ali ne ispunjava uslove konkursa.
    Tom kandidaturom samo potvrđuju da ni približno nemaju pojma šta je reč kultura podrazumeva.

  • Caki

    10:42 // 28. 2. 2024.

    Auuu znaci totalno u aut smo svi.Koja prestonica kulture? Zalosno i ironicno.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: