Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:10, 28. 9. 2022.

| Kultura

Leskovčanin dobitnik najznačajnijih strip nagrada Rumunije i Severne Makedonije

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
307464783_109709965232376_6589920922412993019_n
Najznačajnija strip priznanja u rukama Leskovčanina; foto: M. S.

Nakon što su stripovi Marka Stojanovića, predavača u leskovačkoj Školi stripa ”Nikola Mladenović Kokan”, počeli da izlaze širom sveta, priznanja za njegov rad sada su stigla i iz regiona. Stojanović je proglašen za najboljeg predavača na Festivalu u Bukureštu, dok je u Velesu osvojio "Zlatni strip", najznačajniju strip nagradu Severne Makedonije.

Festival stripa u Bukureštu održan je 10. i 11. septembra, a Stojanoviću je priznanje dodeljeno za pedagoški rad na prvom Masterklasu u Rumuniji koji je od 26. jula do 2. avgusta održan u Bršovu, na kome se Leskovčanin istakao kao najbolji predavač.

Da Stojanovićev rad cene i u Severnoj Makedoniji pokazao je 19. Salon stripa u Velesu, gde je on, pored uloge predevača, učestvovao na koloniji i bio najbolji ispred čak 195 crtača iz 11 zemalja sveta. image Stojanović niže spehe i kao predavač; foto: M. S.

Iako se radi o individualnim priznanjima, Stojanović ističe da ga posebno raduje to što je ilustracija njegove učenice Mine Davić odabrana kao vizuelni idenditet salona u Velesu.

Ako ćemo iskreno, najveće zadovoljstvo mi pričinjava to što je ilustracija učenice leskovačke Škole stripa, naše Mine Davić, odabrana za vizuelni identitet salona. Kao takva ona se nalazi na plakatu, katalogu, zahvalnicama, diplomama i bilbordima festivala širom Velesa. Možda to samo tako meni izgleda, ali prošlog vikenda gotovo da niste mogli da se okrenete u Velesu, a da se ne sretnete sa Mininim crtežom. Srce mi je bilo puno, a kruna svega bio je trenutak u kome sam tokom dodele priznanja od predsednika žirija primio nagradu koju je krasio crtež moje učenice. Zaista neprocenjivo - kaže Stojanović.

Podsetimo, stripovi Marka Stojanovića od prošle godine izlaze u Francuskoj, Americi i Japanu, dok je Škola stripa ”Nikola Mladenović Kokan” za dva meseca uspela je da osvoji veliki broj prestižnih nagrada i priznanja na festivalima u Severnoj Makedoniji, Rumuniji i Bosni i Hercegovini, a obeležila je i 26 godina postojanja i rada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: