Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:38, 30. 6. 2023.

| Kultura

Leskovačka smotra stripa: Preko 3.000 izlagača iz 82 svetske države

Autor:M. M.Izvor:Južne vesti
balkanska smotra mladih strip autora 2019
Po prvi put će u Srbiji biti predstavljeni stripovi iz Kanade i Japana, foto: B. A.

Od juče do 2. jula u prostorijama Leskovačkog kulturnog centra, Narodne biblioteke "Radoje Domanović", Narodnog muzeja i Škole za tekstil i dizajn biće održana jubilarna 25. Balkanska smotra strip autora u organizaciji Škole stripa "Nikola Mitrović Kokan". Organizatori i ove godine najavljuju učešće više od 3.000 izlagača iz 82 svetske države, što je, kako kažu, svrstava među najznačjnije izložbe na Balkanu.

Osim 5 vrhunskih izložbi, ljubitelji devete umetnosti moći će da aktivno učestvuju u čak 28 predavanja, okruglih stolova, radionica i diskusija, a po prvi put će u Srbiji biti predstavljeni stripovi Kanade i Japana.

U Narodnoj biblioteci “Radoje Domanović” biće dve postavke, a po prvi put u Srbiji predstavlja se strip Kanade kroz izložbu koju je selektovala srpsko-kanadska strip-umetnica Ivana Filipović, pod nazivom “Osećaj/Osećajnost: Zapadna obala Kanade”. Druga izložba u Narodnoj biblioteci nosi naziv “Vekovnice: Ženski princip u balkanskom stripu” posvećena je stvaralaštvu strip-autorki iz Rumunije, Hrvatske, Grčke, Slovenije, Bugarske, Makedonije, Turske i Srbije kroz prizmu serijala “Vekovnici” na kome su njihovi stvaralački putevi ukrstili. U subotu 1. jula u 20:00 sati Leskovac će imati prilike da prvi u Srbiji vidi izložbu posvećenu globalnom fenomenu, japanskom stripu — mangi, realizovanu pod pokroviteljstvom i uz direktno učešće ambasade matične zemlje - kažu iz leskovačke Škole stripa.

Balkanska smotra strip autora Svečano otvaranje sutra u od 20 sati; Ilustracija, Foto: B. A.Svečano otvaranje Smotre biće u petak, 30. juna od 20 sati, a kao i svake godine biće dodeljen i veliki broj nagrada mladim autorima u kategorijama crtača, ilustratora, scenarista i teoretičara, ali i glavna nagrada “Nikola Mitrović Kokan”.

Članovi žirija iz Turske, Makedonije, Hrvatske, Rumunije, Bosne i Hercegovine i Bugarske danas na našem festivalu odlučuju o priznanjima za mlade autore sa čitavog Balkana. Čeone stripovske organizacije iz Bugarske i Rumunije ove godine imaju svoje nagrade na Balkanskoj smotri, a dodeljuje se, jedino u regionu, po prvi put i priznanje za doprinos balkanskom stripu. Uz sve to, izložbe kanadskog i japanskog stripa eksluzivno su odabrale Balkansku smotru kao svoju evropsku pozornicu za izlaganje i međusobni susret. Danas je, svidelo se to nekom ili ne, Leskovac centar balkanskog stripa, njegovo čvorište, međunarodno priznato mesto kulturne razmene. Sve to me navodi da se setim početaka festivala - rekao je osnivač škole Marko Stojanović.

Očekuje se i dolazak gostiju iz 50 zemalja sveta, a u okviru festivala biće dodeljene i mnogobrojne nagrade crtačima, ilustratorima, scenaristima i teoretičarima, a u cilju da se pre svega mladi autori ohrabre i da nastave da se bave umetnošću.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: