Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:53, 20. 4. 2021.

| Kultura

Leskovački Muzej sprema izložbe na otvorenom

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Narodni muzej Leskovac foto: M. M. / JV
Osavrmenjavanje muzeja; foto: M. M. / Južne vesti

Eksponati stari više stotina godina iz riznice Muzeja, kao i virtuelne postavke, od juna će biti izloženi na platou ispred Narodnog muzeja, čime će po prvi put ova kulturna institucija izaći van svoje zgrade i tako posetiocima približiti istoriju Leskovca.

Uz pomoć projekta "Lapidarijum" koji se realizuje u okviru pogranične saradnje sa Bugarskom, posetioci će na otvorenom moći da uživaju i u najsavremenijim tehnologijama. Vrednost projekta je oko 28 miliona dinara, od čega je Grad Leskovac uložio više od 3,5 miliona.

Realizacija projekta započela je maja 2019. godine, prvobitni rok za završetak je bio dve godine, ali je u međuvremenu rok za kraj započetog projekta produžen za mesec dana. Iz leskovačkog Narodnog muzeja najavljuju da će nove postavke ispred samog muzeja biti mnogo pristupačnije posetiocima i da će svi, kako kaže direktorka Narodnog muzeja Mira Ninošević, moći da uživaju predstojećeg leta. Muzej Leskovac Trg ispred Muzeja gde će tokom leta biti organizovane izložbe i mnoge druge manifestacije; foto: M. M.

Muzejska priča se širi preko novih tehnoloških rešenja koja se koriste za interpretaciju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Projekat pod nazivom "Lapidarijum" znači da će izložbeni prostor biti na otvorenom na kome će biti izloženi eksponati stari više stotina godina. Prikazaćemo život u ovim krajevima u prethodnih 8.000 godina. Ovo je prvi put da naš Muzej izlazi iz svoje zgrade i svoje eskponate iznosi na otvorenom kako bi oni bili dostupni svima. U toku leta će biti i promocija, predavanja, ali i koncerata za decu - rekla je Ninoševićeva.

Muzej će dobiti Informativni centar gde će turisti moći da se upoznaju sa svim znamenitostima i istorijskim potencijalom Leskovca.

Do sada smo završili knjigu o turističkom potencijalu Leskovca i Botevgrada koji nam je partner na ovom projketu i i turističku mapu koja promoviše turistički potencijal ovih gradova. Aplikacija za virtuelno oblačenje je takođe završena i ona će omogućiti posetiocima da se virtuelno obuku u 3D modele - saopštila je šef sektora za osnovne delatnosti Suzana Ranđelović.

Iz Narodnog muzeja dodaju i da će biti napravljena specijalna aplikacija "Muzejaonica" gde će se deca kroz igru upoznavati sa predmetima koji se čuvaju u muzeju.

Podsetimo, pored izložbi i raznih radionica na otvorenom, Narodni muzej će do juna imati i rekonstuisani hol, kao i rampu za osobe sa invaliditetom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marko Višić

    00:11 // 21. 4. 2021.

    Pitanje za gospodu? Koliko košta metar kvadratni sive gradnje... Znači okvirno 500 metra hale??? Veliki pozdrav, još uvek niste izvršili primopredaju likovne zbirke

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: