Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:27, 8. 6. 2023.

| Kultura

Leskovački pisac dobitnik nagrade “Zmajev pesnički štap”

Autor:M. MitićIzvor:Južne vesti
Tićmi
Stefanu Mitiću Tićmiju jedna od najznačajnih nagrada; foto: Aleksandar Miškov

Stefan Mitić Tićmi, leskovački pisac za decu čije su se dve knjige našle među 200 najboljih na svetu, dobitnik je nagrade ”Zmajev pesnički štap” koja se dodeljuje kao omaž Jovanu Jovanoviću Zmaju. Mitić za Južne vesti ističe da je ova velika nagrada samo podstrek za dalji rad, ali i dokaz da njegovo detinjstvo još nije završeno.

U dvorištu Zmajeve kuće u Novom Sadu tradicionalno je po 66. put održana manifestacija ”Zmejeve dečije igre”, na kojoj mladi srpski umetnici mogu da predstave njihov rad.

Ovogodišnji laureat nagrade za najboljeg pisca je popularni Tićmi, čije su se knjige Ja sam Akiko i Kaput od mahovine našle među najboljih 200 knjiga za decu na svetu. 352804255_155582040844739_435467043860912947_n Mitić ističe značaj nagrade; foto: Aleksandar Miškov

Pesnici se od drugih ljudi razlikuju po tome što se njihovo detinjstvo nikad ne završava, reči su Časlava Miloša. I on u sebi čuva odlike deteta, dugo, dugo. Na dodeli je duvao vetar i to baš meni u leđa. Siguran sam da se radi o nekoj simbolici, jer upravo ova nagrada za ”Zmajevih igrača” predstvlja baš to - podstrek. Da sačuvam detinjost, svoj infantilni poetski izraz, usput baveći se i dalje vrlo važnim i ozbiljnim temama - kaže Mitić.

Po knjizi Ja sam Akiko urađen je dugometražni crtani film, a urađena je i predstava koja se prikazaivala u pozorištima širom Srbije.

Podsetimo, istu nagradu 2013. godine dobio je književnik iz Vranja Miroslav Cera Mihailović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: