Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:35, 22. 5. 2018.

| Kultura

Leskovačkim arheolozima nagrada “Mihailo Valtrović”

Autor:Bojana AntićIzvor:Južne vesti
nagradjeni arheolozi
Postigli izuzetne rezultate u 2017. godini, foto: Narodni muzej Leskovac

Za izložbu “Tajne arheoloških depoa” kojom su publici prikazali predmete koje je Narodni muzej u Leskovcu čuvao i koji ranije nisu bili dostupni javnosti, kustosi arheolozi ovog muzeja Julijana Pešić, Smilja Jović, Vladimir Stojanović i Vladimir Stevanović dobitnici su nagrade “Mihailo Valtrović” za izuzetne rezultate u prethodnoj godini.

Izložba je trebalo da, objašnjavaju arheolozi, prezentuje materijal koji se čuva u sefovima i depoima, a da su posao uradili kako treba, pokazuje i priznanje koje su dobili, naročito zato što su prvi put nagrađeni kao autorski tim.

Zbirku čini i kolekcija zlatnog nakita iz rimskog perioda koji je pronađen na lokaciji Male Kopašnice, a sama izložba urađena je kroz različite teme. Prvi put nagradu dobijamo kao tim. Ona je priznanje našeg dosadašnjeg rada, ali na neki način i putokaz mlađima kako treba da rade - kažu nagrađeni arheolozi.

Osim predmeta, izložbu prate i 2 autentične rekonstrukcije arheoloških celina - rekonstrukcija groba iz Vrapca i rekonstrukcija kuće sa lokaliteta Hisar koja se i danas nalazi ispred zgrade Muzeja.

Inače, Narodni muzej u Leskovcu 2015. godine odneo je titulu najboljeg muzeja, koja se takođe dodeljuje na ovom konkursu.

Nagradu “Mihailo Valtrović” od 2004. godine pojedincima i ustanovama dodeljuje Muzejsko društvo Srbije, za izuzetan doprinos unapređenju i razvijanju muzejske delatnosti, a u čast srpskog arheologa, arhitekte i istoričara umetnosti Mihaila Valtrovića, osnivača Srpskog arheološkog društva i prvog srpskog muzeologa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: