Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:23, 3. 4. 2018.

| Kultura

Leskovčanin napisao roman o univerzalnim životnim vrednostima

Autor:B. A.Izvor:Južne vesti
propovednik
U priču utkane i predrasude koje postoje između hrišćanstva i islama, foto: B. Stamenković

Laganu priču o dečaku Hasanu, koji kroz svoj životni put razvija duhovne vrline, donosi roman Propovednik, leskovačkog autora Bratislava Stamenkovića Batiste.

Radnja romana, priča autor, dešava se u 13. veku na teritoriji Sirije - Anadolije, Alepa i Antiohije. Bavi se Nikomahovom etikom, kaže Stamenković, odnosno univerzalnim ljudskim vrednostima, koja je protkana kroz priču o jednom dečaku.

Inspiracija za pisanje ovakvog romana, objašnjava, proistekla je iz nedovoljnog poznavanja različitih kultura, a naročito zbog negativnog odnosa između hrišćanstva i islama, koji postoji među ljudima ovih veroispovesti.

Mnogi ljudi ne znaju da se u Kuranu, svetoj knjizi islama, Isus mnogo više pominje nego Muhamed. Mnogi ne znaju da se i u islamu on poštuje, doduše, kao prorok, a ne kao božji sin. Problem je u tome što jedni drugi vide kao neprijateljske narode, a suština je da i jedna i druga vera propovedaju mir, ljubav i poštovanje među ljudima - kaže Stamenković.

Sve te predrasude, priča autor, inspirisale su ga da se bavi ovom tematikom, a na kraju i da napiše roman. Istraživanja su, kaže, trajala oko godinu dana, a obuhvatala su proučavanje istorije, običaja, religije i planove starih gradova kojih više nema.

Alep kao lokacija i motiv u romanu uzet je jer je on, pre ovih stradanja i uništavanja teritorije, bio prestonica kulture, multikulturni centar i mesto ukrštanja trgovačkih puteva - objašnjava Stamenković.

Do sada je, kaže, svoj prvi roman predstavio čitaocima u Sarajevu, a svakako će, u narednom periodu promociju održati i u svom rodnom gradu. Dodaje i da već radi na drugoj knjizi koja će sadržati kratke priče čija je tematika duhovna strana ljudske prirode.

Bratislav Stamenković rođen je u Leskovcu 1962. godine. Diplomirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, na odseku Agroekonomije. Kao aktivista i osnivač različitih udruženja, angažuje se na nizu projekata koji se vezuju za pitanja građana, njihovih prava i sloboda, kao i programima razvoja zajednica. Bio je rukovodilac CRDA projekta, gde je radio na uspostavljanju saradnje između Srba i Albanaca koji žive na jugu Srbije. Autor je priručnika Akciono planiranje razvoja zajednica. Trenutno živi i radi u Leskovcu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dusan Dojcinovic

    11:12 // 6. 4. 2018.

    Divim se kolezi po peru!!!

  • Dusan Dojcinovic

    10:53 // 6. 4. 2018.

    Nadam se da ce moja prica Pescani sat, prerasti u novelu, tema su siti,suniti, i muslimanski svet.

  • Dusan Dojcinovic

    10:51 // 6. 4. 2018.

    Nadam se da ce i moja prica o Ahmetu i Ikbaru, Pescani sat, prerasti vremenom u novelu Zedna zemlja,tema:siti i su

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: