Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:47, 20. 9. 2019.

| Kultura

Leskovčaninu nagrada na kragujevačkom strip-festivalu

Autor:B. StamenkovićIzvor:Južne vesti
marko stojanović strip
Novo priznanje za Stojanovića, foto: M. S.

Na Međunarodnoj strip-konferenciji "Kragujevac, godina deveta" koja se održala početkom septembra, glavnu nagradu “Kragujevački pobednik” dobio je strip-scenarista iz Leskovca Marko Stojanović. Leskovčaninu je ovo drugi put da dobija ovu nagradu na šta je, kaže, veoma ponosan.

Nagradu je Stojanović dobio za delo “Jeftino i skupo” iz strip-serijala “Vekovnici” koji je uradio sa crtačem Sabahudinom Muranovićem Muranom. Ovo priznanje mu mnogo znači, naročito što je za svoje radove već nagrađivan.

Jako mi je drago da sam po drugi put osvojio nagradu koja nosi ime jednog od najcenjenijih strip internacionalaca 20. veka u Srbiji, Branka Plavšića, a još mi više znači da je nagrađeni strip, kao i prvi put kad mi je nagrada dodeljena 2014. godine, iz serijala "Vekovnici". Veliko hvala Sabahudinu Muranoviću Muranu na saradnji na nagrađenom stripu, ali i svim ostalim balkanskim crtačima koji su sarađivali na "Vekovnicima" a kojih ima više od 200 stotine - kaže Stojanović.

Inače, u prethodnom periodu radovi iz "Vekovnika" predstavljeni su na izložbama publici u Nišu i Novom Sadu.

Sem ove nagrade i izložbi u Nišu i Novom Sadu posvećenih serijalu, "Vekovnici" su u 2019. godine objavljeni i u Hrvatskoj, Makedoniji i Rumuniji, dok je u pripremi i Grčko izdanje, pa je na neki način ovo svakako - godina Vekovnika - dodaje Stojanović.

Inače, Stojanovićeva dela su inače izlazila u Hrvatskoj, Makedoniji, Rumuniji, Francuskoj, Rusiji, Bugarskoj, Severnoj i Južnoj Americi. Njegovi stripovi nalazili su se na NIN-ovoj top listi i listi najvažnijih izdanja britanskog teoretičara Pola Graveta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dušan Dojčinović

    11:30 // 21. 9. 2019.

    Pa bato jednako je teško osmisliti
    scenario, i iscrtati, strip, eto Vaš,
    Dejan Stojiljković, je
    dva u jedan,
    i majstor proznog štiva i strip crtač.

  • Goran Mitic

    16:39 // 20. 9. 2019.

    Ne kapiram? Scenarista dobija nagrade, a ne strip crtac? Pa valjda je umetnost nacrtati strip, napisati scenario je mnogo manja fora.

  • Жељко Сарамандић

    14:07 // 20. 9. 2019.

    Дај бре не претеруј.Он толико "спинује", те награде, и признања да досади, да ли је нарцис, па се оглеђује на фотографији.Ко још чита стрипове?!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: