Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:00, 17. 6. 2022.

| Kultura

Leskovčanka Radmila Bakri čuva srpsku muziku i pesme od zaborava i u Parizu

Autor:Tamara TasićIzvor:Južne vesti

Komponovanjem muzike za stihove najpoznatijih srpskih pesnika, obradom i interpretiranjem narodnih pesama sa ovih prostora umetnica Radmila Bakri čuva vrednosti zemlje u kojoj je rođena i prenosi ih u Pariz, gde živi decenijama, ali i širom sveta. U radu je, kako kaže u emisiji "15 minuta", pokreće ljubav o kojoj i najviše peva, a to je mogla da čuje i prvi put publika u Nišu na otvaranju festivala klasične muzike Constantinus.

Radmila je rođena Leskovčanka, karijeru je počela u Srbiji na raznim festivalima, ali je ljubav prema francuskom jeziku odveo u Pariz. Tamo je stekla bogato muzičko iskustvo, kao i obrazovanje na Sorboni gde je završila francuski jezik i književnost, etnologiju i muzikologiju.

Ja sam sa deset godina znala da će francuski jezik biti moja budućnost. Čula sam mog starijeg brata kako uči neku pesmicu na francuskom, tada se francuski mnogo viđe učio nego danas i meni je to ličilo na neku muziku što i jeste i ja sam rekla sebi to će da bude moja budućnost - kaže Bakri.

Želju je ostvarila, nastupala je skoro u čitavoj Evropi i na drugim kontinentima, ali kaže da je uvek na tim putovanjima prati Srbija kroz melodiju. umetnica Radmila Bacri; foto: JV

Ja sam po internacionalnim festivalima pevala naš program, neku srpsku, makedonsku ili bosasnku pesmu kad smo bili Jugoslavija, pevam to i dan danas. Istraživala sam i sefardske pesme od španskih Jevreja koji su se nastanili u Sarajevu i to su jako lepe pesme koje su jako bogate - ističe Radmila.

Muzičko-poetski nastup je prvi put imala i u Nišu na otvaranju festivala Constantinus, a kakvi su njeni utisci, kao i kako je izgledao njen put od Leskovca do Pariza pogledajte u emisiji "15 minuta" na vrhu teksta.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Filozof

    15:22 // 17. 6. 2022.

    U Srbiji se Evropske vrednosti uglavnom cuvaju u slamarici ...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: