Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:09, 31. 1. 2023.

| Kultura

Leskovčanka izložbom fotografija otvorila izlagačku sezonu u beogradskom Kulturnom centru

Autor:M. M.Izvor:Južne vesti
image00036
Fotografije Leskovčana i okoline Leskovca do 5.marta u beogradskom Kulturnom centru; foto: Jovana Dimitrijević

Portreti Leskovčana, ali i fotografije Leskovca i okoline nalaze sa na izložbi "Leskovački gotik. Rajski vrt" Jovane Dimitrijević koja će do 5. marta biti postavljena u Galeriji Kulturnog centra Beograda.

Inspiraciju za fotografije Leskovčanka, kako sama kaže, nalazi u gotskoj i renesansnoj umetnosti, ali u čijem je centru je pre svega čovek. image00185 foto: Jovana Dimitrijević

Moj rad se oslanja na klasične umetničke kanone koji se nastavljaju kroz velike umetničke epohe, od klasične grčke umetnosti, preko renesanse do klasičnog Holivuda. To je prikaz rajskog vrta u čijem centru je čovek Inspiracija za moju fotografiju, po boji, kompoziciji, temama i tretmanu tih tema su svakako gotska i renesansna umetnost. Ne trudim se da rekreiram doslovno kostime iz tog vremena ili da radim fotografske verzije velikih slikarskih dela, ali se trudim da u fotografijama očuvam likovne vrednosti koje su za mene jedino bitne, a danas su skrajnute u savremenoj umetnosti - kaže Dimitrijević.

Na otvaranju izložbe su, osim autorke, govorili urednica Galerije Jana Gligorijević, kao i umetnički direktor programa za 2023. godinu Srđan Veljović koji je istakao da su fotografije Jovane Dimitrijević tematski vezane za sredinu u kojoj deluje, a po pristupu mediju su izrazito subjektivne. image00271 foto: Jovana Dimitrijević

Polazeći od svakodnevnih prizora, prostora u kome obitava, uvodeći likove, stanovnike prostora, likove čije su osobenosti istražene i te subjektivnosti predstavljene, i na koncu likove čiji su identiteti imaginativno nadograđeni, Jovana uvodi reference i prema prošlosti, i budućnosti, uvodi vremenski tok, uvodi radnju i dramatrugiju. Prepoznaje i uvodi razliku i na razlici gradi sliku stvarnosti. Zajedno sa svojim modelima/sugrađanima izvodi igru. Izmeštanje iz realnosti, pomak, omogućen je odlukom, željom. Akcija, akt nad stvarnošću je sproveden imaginacijom. Fotografija kontemplativno obnavlja život ugrožen teškim uslovima. Na ovaj način uspostavljenu fotografsku zajednicu čine fotograf, gledalac fotografija ili portretisana osoba - rekao je Veljović.

Jovana Dimitrijević je osnivač Harlequeen studija, alterantivnog izložbenog prostora za mlade i neafirmisane umetnike u Leskovcu u okviru organizacije Girls Can Do Horror. Od 2017. godine njene fotografije redovno izlaže na fotografskoj platformi Photo Vogue prestižnog magazina Vogue Italia.

Prema SKC arhivi, spada u jedinstvenu kategoriju umetnika sa ovih prostora koji su se bavili carnal art-om, telesnim modifikacijama i bolnim body art-om, a član je Aero kluba Saša Mitrović Leskovac.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: