Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:20, 31. 8. 2016.

| Kultura

"Liffe" u znaku Štimca, Manojlovića i Lene Kovačević

Autor:Dragan MarinkovićIzvor:Južne vesti
LIFFE festival
Prestižni leskovački festival po 9. put

Slavko Štimac s filmom "Dobrica" otvoriće prestižni festival filmske režije u Leskovcu, a ovom glumcu biće dodeljena i nagrada za promociju filma s ovog prostora svetu, koju su dosad dobili Bata Živojinović, Dragan Nikolić, Rade Šerbedžija, Miki Manojlović i Lazar Ristovski.

Leskovac će od 13. do 17. septembra po 9. put biti domaćin Internacionalnom festivalu filmske režije (LIFFE), a otvoriće ga film Srđe Penezića „Ime: Dobrica, prezime: Nepoznato“.
Priča o životu glumca Slavka Štimca stiže u Srbiju odmah nakon prikazivanja u Montrealu.

Gledaoci će u Kulturnom centru Leskovca i u Narodnom pozorištu uživati u selekciji još 11 filmova. Takođe, festival će pratiti i promocija knjiga Predraga Mikija Manojlovića, Zijaha Sokolovića i Slobodana Šijana.

Ono što je specifičnost ovog festivala je mali kongres reditelja s ovih prostora, gde se reditelji međusobno jadaju, ali pokušavamo da pronađemo rešenje kako bi funkcionisalo ovo veliko tržište kulture. A s druge strane, pokušavamo i da dođemo i do kvalitetnih filmova na ovom prostoru - rekao je na konferenciji za novinare u Beogradu reditelj Darko Bajić.

Ovogodišnja selekcija sastavljena je od filmova koji su sa velikim uspehom prikazani na svetskim festivalima, a o nagradama je odlučivao tročlani regionalni žiri.

Glavna nagrada festivala je Gran pri "Živojin Žika Pavlović", a dodeljuju se i druga i treća nagrada za režiju, kao i dve glumačke nagrade – "zlatni lešnik" za najbolju mušku ulogu i najbolju žensku ulogu.

Leskovački internacionalni festival filmske režije pokrenut je 2008. godine i promoviše filmske stvaraoce sa prostora bivše Jugoslavije, a jedan od ljudi koji su ključni za njegov rad je reditelj Darko Bajić.

U proteklih 8 godina je na LIFFE-u prikazano više od 200 filmova iz zemlje i regiona, a program je pratilo blizu 40.000 posetilaca.

Festival prati i muzički program - na otvaranju nastupa hor Viva Vox, a zatvaranje će upriličiti džez koncert Lene Kovačević.

Cena karata je po 150 dinara za svaku projekciju, a program Festivala će biti sutra ozvaničen.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: