Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:47, 18. 7. 2022.

| Kultura

Likovni susret “antimrako” kao omaž umetniku Marku Antiću drugi put u Slatini

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
antimrako Slatina
Od 25. do 31. jula; foto: Udruženje građana "antimrako"

Likovni susret “antimrako” biće održan drugi put u Slatini nadomak Leskovca, od 25. do 31. jula, u čast preminulog mladog umetnika Marka Antića. Organizatori kažu da je ideja da podrže i ohrabre mlade stvaraoce i najavljuju izložbe, likovne razgovore, program za decu i umetnički performans po motivima knjige “Ja sam Akiko” mladog leskovačkog pisca Stefana Tićmija.

Foto arhiva UG antimrako 3 Foto: Udruženje građana "antimrako"Iz Udruženja “antimrako” kažu da će priliku da stvaraju imati 20 umetnika, vajara i fotografa iz cele Srbije uz mentorsku podršku umetnika Nebojše Stojkovića - Joškin Šiljana.

Događaj će otvoriti izložba u Domu kulture Grdelica, na kojoj će biti izloženo više od 40 radova prošlogodišnjih učesnika iz cele Srbije.

Reč je o radovima različitih formata i tehnika, a biće održana i izložba radova skulptura i grafika Marka Antića, koji je stvarao pod umetničkim imenom “antimrako”. On je upravo u grdeličkom Domu kulture ostvario prve likovne korake u detinjstvu, kažu organizatori.

Foto arhiva UG antimrako 4 Foto: Udruženje građana "antimrako"Ove godine uveden je novi segment - likovni razgovor, koji nosi naziv “Muralisanje” i koji će takođe biti održan u Domu kulture. Tom prilikom biće reči o izradi murala - od ideje preko izbora lokacije do same realizacije.

Želimo da likovnim razgovorom izvučemo iz mraka bitne teme otvarajući i podstičući kroz njih međuljudski i međuinstitucionalni razgovor. Sve sa ciljem nalaženja rešenja kako da kroz likovno stvaranje stvorimo lepše i bolje uslove okruženja našeg mesta, ujedno umetnicima pružajući šansu da se likovno izraze i uključe u društvene tokove zajednice - kaže koordinator događaja Jovana Janković.

Likovni susret posetiće tokom večeri zatvaranja i glumica Jelena Đokić, koja je počasni član Udruženja.

Inače, u planu je da zatvaranje bude održano u porti Crkve Manastira Sv. Nikola u Oraovici, gde će posetioci moći da uživaju u performansu po motivima knjige “Ja sam Akiko” mladog pisca Stefana Tićmija.

Najmlađi posetioci će tradicionalno, u okviru likovne radionice za decu, oslikavati zastavu simbolično najavljujući sledeći Likovni susret “antimrako” 2023. godine u Slatini - navode organizatori.

antimrako Slatina Foto: Udruženje građana "antimrako"Predsednica Udruženja “antimrako” kaže da se nada da će Likovni susret prerasti u tradicionalno okupljanje umetnika i ljubitelja umetnosti.

Iz Udruženja ističu da su do sada oslikali mural na zidu ispred Dečije ustanove “Cvrčak” u Leskovcu u saradnji sa srednjoškolcima iz leskovačke Škole za tekstil i dizajn.

Tom prilikom je naš projekat “Malo cvrčkovo kraljevstvo” dobilo veliko priznanje od Ministartsva omladine i sporta Republike Srbije, proglasivši ga za jedan od 12 najboljih projekata za mlade u Srbiji u 2021. godini - kažu organizatori.

Inače, reč je o nevladinom i neprofitnom udruženju, koje je osnovano na određeno vreme i koje deluje u oblastima umetnosti, nauke, kulture, obrazovanja, zdravlja, sporta i zaštite osnovnih ljudskih prava i životne sredine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: