Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:41, 27. 11. 2018.

| Kultura

"Limunacija" Sremca, Kovačevića i Bradića premijerno u niškom teatru

Autor:J. C. M. Izvor:Južne vesti
Limunacija-04
foto: Narodno pozorište Niš

Premijera predstave Limunacija, za koju je tekst pisao Dušan Kovačević po motivima priče Stevana Sremca, a režirao je Nebojša Bradić, biće održana u subotu, 1. decembra, na sceni Narodnog pozorišta u Nišu.

Tako će se posle dužeg perioda u niškom teatru igrati komad po tekstu poznatog srpskog dramskog pisca, scenariste i reditelja, a svoju prvu profesionalnu režijsku rolu imaće u Narodnom pozorištu Niš i Nebojša Bradić. Naime, on je pre oko 40 godina u niškom Pozorištu radio svoju diplomsku predstavu Nora - kuća lutaka.

Prema rečima Kovačevića, ova komedija napisana po motivima Sremčeve pripovetke Limunacija na selu, bavi se palanačkim mentalitetom naših ljudi i njihovom odnosu prema vlasti. Limunacija-05 foto: Narodno pozorište Niš

Iako nezadovoljni realnošću i sopstvenim životom, oni zaziru od svega novog i bilo kakve suštinske promene, a "revolucija“ u njihovoj interpretaciji postaje sitnošićardžijska i ličnointeresna. Priča o tragičnoj ljudskoj nadi da će „nova vlast“ sve promeniti i surovoj realnosti koja je opovrgava - objašnjava Kovačević.

Reditelj Bradić ističe da Limunacija nije Sremčeva priča o učitelju koji dolazi u zabito selo pun gotovih fraza evropske socijaldemokratije, već Kovačevićeva porazna slika naših naravi i običaja koji se prostiru do današnjih dana.

Budući da stalno opada poverenje u institucije, novi narodni tribuni imaju cilj da narodne želje provedu u izvršnu vlast. Oni su tu da bi nekome "ulepšali dan“, kako je to poručivao sugestivni heroj u filmu Prljavi Hari - napominje Nebojša Bradić.

Limunacija-03 foto: Narodno pozorište NišPored režije, Nebojša Bradić je zadužen i za scenografiju, kostimografkinja je Marina Vukasović Medenica, kompozitor Zoran Erić, a koreografkinja Vera Obradović.

U predstavi igraju Dejan Cicmilović, Dragana Jovanović, Danilo Petrović, Aleksandar Marinković, Aleksandar Mihailović, Sanja Krstović, Dragoslav Savić, Miroslav Jović, Stefan Mladenović, Miroljub Nedović, Marko Pavlović, Marjan Todorović, Katarina Mitić, Katarina Arsić, Uroš Milojević i Dejan Gocić.

Limunacija je druga nova predstava niškog Pozorišta u ovoj sezoni, a prvo je u oktobru premijerno igran komad Slikarke, i to na maloj sceni. U decembru niške ljubitelje pozorišta očekuje još jedna premijera - Igre u pesku reditelja Davida Alića, a prvo izvođenje zakazano je za 20. decembar.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Posmatrac

    20:43 // 27. 11. 2018.

    Kakva rezija i glumci- takva i predstava. Bolje da su ovo prekrstili u "Shmirancija".

    • Prošivač

      17:25 // 3. 12. 2018.

      Komentar postavljen cak i pre generalne probe? Svaka vest o pozoristu ima tvoj komentar, koje je to kolicina kompleksa u tebi? Posmatrac?

  • Stole

    16:28 // 27. 11. 2018.

    Gospodo novinari, ne mogu da verujem da ste napisali “Limunacija”?!
    Komad se zove “Luminacija na selu”.
    Pozdrav.

    • Jole

      12:43 // 28. 11. 2018.

      Komad se zove Limunacija :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: